Conveni entre l’Ajuntament i les universitats públiques de la ciutat per potenciar la recerca

El govern local vol engegar polítiques de retorn social dels centres d'educació superior a la capital catalana

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni entre les cinc universitats públiques amb seu a la ciutat de Barcelona (la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Oberta de Catalunya). Aquest conveni ha de servir perquè s’enforteixi el vincle entre la ciutat i les universitats barcelonines i per això l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, assegura que aquesta aliança també ajudarà a “desenvolupar activitats amb retorn social” entre els centres d’educació superior i la capital catalana. A més, l’Ajuntament de Barcelona també es compromet a ser “proactius” en la recerca universitària sobretot fixada en tres àmbits: l’envelliment de la població, la contaminació i els reptes que plantegi la innovació tecnològica.
A més, una de les prioritats que es fixa en el document és la voluntat de defensar un “finançament just” de les universitats. Dins d’aquestes millores hi hauria mesures per “posar fi a la precarietat” de part del professorat universitari i també ajustar el preu dels estudis per tal que no esdevingui un escull per a persones amb menys recursos a l’hora d’accedir als estudis superiors.

Precisament els rectors de la universitat han coincidit amb Colau en aquesta lluita per a les millores en el finançament públic universitari, que és una competència del govern català. El rector de la Universitat de Barcelona, Joan Elias, ha comparat la signatura del conveni amb la obertura de “la ciutat al mar” durant els Jocs Olímpics per demostrar els beneficis que va comportar a la capital catalana.

Per altra banda, Colau també preveu crear mesures per tal de captar talent de l’exterior, però també “retenir talent”. D’aquesta manera, l’alcaldessa defensa que si bé és positiu que els estudiants facin estades a altres països, ha remarca que “si els joves van a l’estranger, que sigui per voluntat i no per obligació “.

També els organismes es comprometen a treballar contra les “desigualtats educatives” i per això Colau ha posat d’exemple l’extensió del programa per a millorar l’equitat en el món educatiu Prometheus a diferents districtes de la ciutat com Nou Barris.

Precisament la rectora de la Universitat d’Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, ha destacat la important aposta de la ciutat amb l’aposta per la “integració” de la immigració en un moment en què la rectora ha afirmat que creixerà i per això creu que “són temes que la universitat les hem de tenir al calendari” en el món de la recerca i aquest conveni hi ajudarà.