“Comerç de Barcelona. Sempre a prop”, el llibre que reconeix i homenatja els i les comerciants de la ciutat després d’un any de pandèmia

El volum, escrit per Rafael Pradas, fa un repàs de les vivències per les quals han passat els professionals del sector i recorda els diferents moments viscuts des del març de 2020

L’Ajuntament ha publicat el llibre “Comerç de Barcelona. Sempre a prop”, la crònica del que ha estat l’any llarg de pandèmia en el sector del comerç i la restauració. El volum, escrit per Rafael Pradas, fa un repàs de les vivències per les quals han passat els professionals del sector i recorda els diferents moments, des del mes de març de 2020 quan la prioritat era garantir l’abastiment de la població assegurant les mesures de protecció sanitàries fins al moment de retorn lent i progressiu al que havia estat el dia a dia habitual del comerç.

El volum és una crònica de la Barcelona comercial del 2020, un record de l’estreta relació de la ciutat amb el seu comerç, i sobretot, un reconeixement i un homenatge als i a les comerciants de la ciutat en què es recullen testimonis de les diferents tipologies de comerç, des del comerç essencial, als establiments dels mercats, el comerç no essencial o la restauració.

El textos del llibre han anat a càrrec de l’escriptor Rafael Pradas, i les fotografies són de Paola de Grenet, Edu Bayer, Isaac Planella, Laura Guerrero, Martí Petit, Jordi Molet, Ronni Kurtz, Ansar Naib, Marc Lozano, Vicente Zambrano González Pepe Navarro, Florian Hofmann; Rhiannon Elliott, Tatiana Zhukova i Vicente Zambrano González.

Durant l’acte de presentació, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha remarcat que “els últims mesos han estat el millor exemple de com la solidaritat, la tenacitat i la resiliència poden actuar com a palanca de canvi, i els comerciants i restauradors són un exemple i un model en el que la ciutat s’emmiralla. És el model dels mercats municipals, en tot moment oberts per garantir el subministrament de productes bàsics a la ciutadania; el del petit comerç, que ha adaptat els seus serveis a les noves necessitats de veïns i veïnes; el de bars i restaurants, essència d’una manera de ser, oberta i mediterrània, que han fet seves totes i cadascuna de les mesures aprovades per preservar la salut quan aquesta ha esdevingut prioritària.”

Barcelona compta, segons el cens de comerç de 2019, amb més de 61.000 establiments comercials. Des del mateix inici del confinament arran la pandèmia, al març de 2020, el comerç essencial ha garantit l’abastiment de tothom i el funcionament de la vida quotidiana en els moments més durs del confinament. De la seva banda, el comerç no essencial, com també la restauració, ha expressat la seva tenaç voluntat de mantenir la seva activitat, amb la complicitat del veïnat, i de superar la crisi. En tots dos casos, i per raons diferents, ha estat un any difícil que el llibre “Comerç de Barcelona. Sempre a prop” vol recordar i plasmar en un volum que reculli aquestes vivències i constitueixi un recordatori per al futur.

Així, el volum s’ha organitzat en quatre grans apartats: l’arribada inesperada de la Covid-19 i les primeres actuacions per fer-hi front; l’especial relació de la ciutat amb un sector comercial que és part fonamental de la seva identitat des de fa segles; la situació especialment difícil per la qual ha passat el centre de la ciutat en un any sense visitants i com està ajudant a repensar aquest espai; i els nous reptes i oportunitats que la creixent digitalització de la societat suposen per al comerç i la restauració.

El llibre es distribuirà entre els equipaments i comerços de la ciutat, i es pot accedir via on line al web.