Els CDR entreguen al Parlament Europeu 25.000 firmes per la llibertat

Els activistes denuncien que "s'estan vulnerant" drets fonamentals

Representants dels Comitès de Defensa de la República (CDR) de les Terres de Ponent han entregat, aquest dijous, un manifest amb 25.000 firmes al Parlament Europeu per demanar a la UE actuacions per “l’alliberament dels presos polítics”. Els activistes han fet entrega del manifest a la seu de l’Eurocambra a Brussel·les, coincidint amb la manifestació a la capital comunitària, als eurodiputats catalans Ramon Tremosa (PDeCat), Jordi Solé (ERC) i Josep Maria Terricabras (ERC). El manifest denuncia que “s’estan vulnerant” drets fonamentals a Catalunya. “Aprofitem que venim avui aquí a Brussel·les, al cor d’Europa, 50.000 catalans més, a denunciar aquest fet i a entregar les signatures”, ha assenyalat la membre del CDR de Lleida, Neus Ibáñez.

En concret, el manifest entregat indica que s’ha produït una “vulneració per part de l’estat espanyol” dels drets que fan referència a “la dignitat humana, les llibertats i la igualtat”. Així mateix, es recorda que aquests drets estan recollits en la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. Al final del text, els signants demanen a la Unió Europea que actuï “en defensa” dels ciutadans que han vist “vulnerats” els seus drets i que “prengui totes les decisions necessàries al seu abast per aconseguir l’alliberament dels presos polítics”.

En aquesta línia, també demanen a les institucions europees que “interpel·li” a l’estat espanyol respecte les seves garanties democràtiques i judicials, “l’ús desproporcionat de la força” per part de la policia durant l’1 d’octubre, la “repressió” i la “violència institucional” i la seva actitud “autoritària i repressiva”.

Per la seva banda, l’eurodiputat Jordi Solé ha assegurat que avui serà un dia “històric” pel moviment d’autodeterminació independentista català i ha destacat el mèrit d’aquelles persones que s’han desplaçat 1.300 quilòmetres per dir-li a Europa que “es dediqui a defensar els drets de tota la ciutadania europea i també de la ciutadania catalana”. A més, Solé ha indicat que és “fonamental” que Europa “accepti que les coses en una democràcia es decideixen votant i que s’ha de respectar el dret a votar i els resultats”. En aquesta línia, Ramon Tremosa ha remarcat el caràcter “festiu” i “pacífic” de les darreres manifestacions. A més, l’eurodiputat espera que el dia 21 de desembre hi hagi una majoria parlamentària que “permeti el retorn del govern legítim i sobretot l’alliberament dels presos tan injustament detinguts i privats de llibertat”.