Barcelona presenta la candidatura per acollir l’Agència Europea de Medicaments

Barcelona ha presentat formalment al Consell Europeu la candidatura per acollir l’Agència Europea de Medicaments (EMA). L’equip tècnic de la candidatura, format per representants de l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el govern espanyol, han presentat el dossier tècnic que inclou el pla de continuïtat que ofereixen per a l’EMA. Aquest dilluns es tanca el termini per presentar les candidatures per ser la nova seu de l’EMA, l’organisme de la Unió Europea (UE) encarregat de garantir la seguretat i la qualitat de vida dels ciutadans en l’àmbit farmacèutic. Com a resultat del Brexit, la UE busca una nova ubicació de les dues agències presents a Londres, l’EMA i l’Autoritat Bancària Europea.
El document analitza els sis criteris que són requisits indispensables per acollir l’agència i n’afegeix un setè en què es valora el potencial en innovació i recerca a l’estat espanyol. En el primer apartat, es parla de l’edifici que ofereix la candidatura, la torre Glòries, amb més de 30.000 metres quadrats que s’adapten als requisits que l’EMA sol·licita. Se’n destaca la ubicació al centre de Barcelona i a l’entorn del districte del 22@. L’edifici està a punt per als eventuals nous inquilins.

En el segon punt, es ressalta l’accessibilitat de la ciutat i la torre Glòries i la connexió amb l’aeroport de Barcelona-El Prat, que acull més de 44 milions de persones a l’any i més de 100 companyies àrees que hi operen a més de 205 destinacions. L’aeroport està connectat amb vols diaris a 21 de les capitals europees, a Àsia i a Amèrica. També es posa en valor la connexió ferroviària a l’estat espanyol, amb els trens d’alta velocitat i especialment la connexió Barcelona-Madrid en dues hores i mitja.

En el tercer i quart apartats, s’exposen els serveis que el personal de l’EMA tindrà a Barcelona a disposició de les seves famílies, com per exemple 41 escoles de llengua estrangera, de les quals 18 són internacionals i 21 en llengua estrangera però que segueixen currículum local. L’oferta educativa, la completen 312 escoles bressol i 9 universitats. També expliquen el sistema nacional de salut, els serveis socials i l’oferta d’habitatge de la ciutat.

El cinquè punt és un dels més importants, ja que s’explica el pla de continuïtat que ofereix l’estat espanyol a l’EMA i destaca la fortalesa de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). El document proposa un grup de coordinació entre l’AEMPS i l’EMA perquè es pugui assumir part del treball a l’estat espanyol mentre es realitza el trasllat. Per això, es reforçaria el personal de l’agència espanyola i s’invertirien prop de 3 milions d’euros. També ofereixen crear a Londres una oficina de ‘landing’ per preparar el trasllat dels gairebé 1.000 treballadors de l’agència i les seves famílies.

El dossier destaca el paper de l’estat espanyol en el sector de la innovació i la investigació, amb més de 200.000 persones que hi treballen, segons el document. Els promotors de la candidatura subratllen que l’estat espanyol va ser el primer país que va desenvolupar una legislació nacional d’assajos clínics i que és líder en testos de medicaments de teràpies avançades. En aquest apartat també es posa l’accent en la solidesa de la indústria farmacèutica, el sector líder en productivitat a l’estat espanyol.

Després dels assajos i estudi necessaris, l’EMA autoritza els fàrmacs i productes veterinaris que es poden vendre a Europa, amb una incidència sobre la qualitat de vida de 500 milions de persones. Té un pressupost anual de 340 milions d’euros.

El Consell de caps d’estat i de govern de la UE decidirà la propera tardor la nova seu de l’EMA, que s’haurà de traslladar l’1 d’abril del 2019. L’agència es va instal·lar a la capital britànica el 1992 i, aleshores, Barcelona va quedar en segona posició.