Barcelona aprova una taxa de 45 euros als autocars que portin turistes a la font de Montjuïc

El ple modifica les ordenances fiscals i dona llum verda a una taxa que grava l’aprofitament de l’espai públic per part de les empreses transportistes d’energia

El consell plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha donat llum verd a la introducció d’alguns canvis a les Ordenances Fiscals (OOFF) vigents. D’una banda, s’han fet modificacions puntuals que van en la línia de gravar l’ús intensiu de l’espai públic a través de noves taxes, vinculades a usos turístics i adreçades a ordenar la mobilitat. Una d’elles és la nova taxa d’autocars de 45 euros per franja d’estacionament: la nova ZonaBus Font Màgica, per ordenar i planificar l’aparcament d’autocars al voltant de Montjuïc. El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha destacat que “a Barcelona ens agrada rebre turistes i que aquest sector sigui vital, però si s’enriqueixen amb l’ús de la ciutat han de contribuir també al seu manteniment”. D’altra banda, s’ha aprovat provisionalment la creació d’una nova taxa per gravar a les grans empreses de transport d’energia a la ciutat.

Segons ha dit el responsable econòmic del consistori, amb aquestes mesures s’impulsa “un canvi de filosofia en la fiscalitat, atès que a Barcelona, les grans empreses d’energia i els operadors turístics han de pagar el que els pertoca”.

Pisarello ha detallat que aquestes mesures aportaran gairebé 5 MEUR a les arques públiques, “un pas modest, però un senyal que la llei és igual per a tothom: també pels més grans i pels que més tenen”. Un debat, que el primer tinent d’alcaldia ha aprofitat per denunciar una vegada més el pobre model de finançament local.

Barcelona serà la primera ciutat de l’Estat que fiscalitza el transport d’energia per part de grans empreses. Aquesta mesura, d’abast mediambiental, permetria a l’Ajuntament obtenir nous ingressos, amb un impacte econòmic previst de 4 MEUR.

D’altra banda, la proposta de la creació d’una nova taxa ZonaBus Font Màgica es posa en marxa amb la intenció de contribuir a evitar els problemes de congestió i circulació dels autocars que assisteixen a l’espectacle de la Font Màgica i limitar el nombre d’operacions per dia. L’import d’aquesta nova ZonaBus Font Màgica és de 45 euros per franja d’estacionament.

“Era inacceptable que els autocars es lucressin per veure la Font Màgica sense aportar res més a les arques municipals”, ha dit Pisarello. A la vegada, s’incrementen les tarifes de la Zona Bus (àrea A i B) per a autocars turístics a les àrees ja existents a l’entorn de la Sagrada Família o el Parc Güell.