Barcelona aprova les ordenances que obren la competència en serveis funeraris

Al ple de l'Ajuntament de Barcelona han votat a favor tots els grups excepte el PPC

El ple de l’Ajuntament de Barcelona han aprovat aquest divendres la modificació de les ordenances de serveis funeraris i de cementiris. Aquests canvis serviran, d’una banda, per obrir la competència de forma real en aquesta matèria, ja que a partir d’ara no serà obligatori que les empreses disposin de tanatori per poder operar. Ara mateix només hi ha dos operadors. Però a més, s’actualitzen els criteris per accedir al servei gratuït i a les bonificacions dirigides a les persones amb menys recursos. En concret, a partir d’ara s’utilitzarà com a indicador l’índex de renda suficient de Catalunya. El servei serà gratuït si és igual o inferior al 0,66 de l’índex. Si s’arriba a l’1 es podrà accedir a una bonificació del 30%. Han aprovat aquestes modificacions tots els grups excepte el PPC. El Grup Demòcrata ja va anunciar dijous que havia arribat a un acord amb BComú sobre aquestes ordenances.
L’accés gratuït es limitarà a les persones que morin a la ciutat de Barcelona. Si el decés s’ha produït fora però l’enterrament es produeix a la capital catalana es podrà tenir un servei bonificat. Fins ara s’utilitzava el salari mínim interprofessional i els paràmetres estaven desfasats, el que feia que moltes famílies en situació de vulnerabilitat quedessin excloses.

Els nous criteris s’hauran d’aprovar a través d’un decret de l’Ajuntament que haurà d’entrar en vigor al gener del 2018. A més, es crearà una comissió que controli aquest sistema i controli que les empreses funeràries informin de l’existència d’aquests serveis gratuïts i bonificats.