38 persones amb diversitat funcional enllestiran un pla sobre l’accessibilitat de Barcelona

L'Ajuntament preveu fer-los un contracte d'entre 6 i 8 mesos

Barcelona encarregarà a 38 persones amb diversitat funcional que acabin de redactar un diagnòstic de la ciutat per fer-la més accessible. L’objectiu és que el 2026 la capital catalana no tingui barreres arquitectòniques, ni a espais públics ni a privats. D’aquesta manera pretén assegurar que les 130.000 persones amb discapacitat que es mouen per la ciutat no tindran cap problema d’accessibilitat. Fins ara ja s’han fet estudis a diferents espais públics, comerços, hotels i centres esportius. De tots els espais analitzats es considera que les barreres arquitectòniques estan resoltes en bona part, tot i que cal incidir en l’accessibilitat comunicativa.
Els 38 seleccionats, que seran contractats per un període d’entre sis i vuit mesos, han estat escollits per l’Institut Municipal de la Discapacitat, amb la col·laboració de la Xarxa d’Inclusió Laboral de Barcelona, d’entre 168 persones que es van presentar a la convocatòria. Tots ells estaven a l’atur i han acreditat tenir coneixements en aquesta matèria.

Les noves incorporacions hauran d’analitzar més de 600 espais, com ara mercats, cinemes o espais esportius en el termini pel qual han estat contractats. Una vegada finalitzi la seva tasca, les conclusions s’afegiran al Pla d’Accessibilitat Universal. Aquest pla, més enllà d’oferir una radiografia de Barcelona, també pretén oferir solucions i ja s’han previst partides als pressupostos municipals per solucionar algunes de les necessitats.

El mes de maig ja es va començar a redactar el pla municipal i de moment s’han analitzat les barreres de més de 55.000 espais. En total s’ha treballat en 47 teatres, 61 museus, 404 centres públics adscrits al Consorci d’Educació de Barcelona, 2.542 parades i estacions dels diferents operadors de transport, 257 autobusos, 52.300 establiments comercials a peu de carrer, 317 establiments hotelers, 22 centres esportius municipals i l’espai públic en tres barris de la ciutat de tres districtes diferents.

Reivindicació històrica del col·lectiu

La contractació d’aquestes 38 persones respon a una reivindicació del col·lectiu, que ja fa temps que es planteja a l’Institut Municipal de la Discapacitat de Barcelona. Ara, amb aquestes incorporacions, les persones amb discapacitat representaran el 44% dels treballadors d’aquest organisme. D’aquesta manera, s’arriba al mateix nivell d’inserció que algunes de les empreses que treballen amb aquest col·lectiu.