Sánchez demana als independentistes “passar pàgina”

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres a Junts que assumeixi la “derrota” en les eleccions del 14 de febrer en comptes d'”apropiar-se” de “triomfs aliens” i que aposti pel diàleg en comptes de brandar el 51%. “És l’hora de passar pàgina”, ha proclamat Sánchez al Congrés, abans d’assegurar que els comicis no van ser un “plebiscit”.

Durant la seva intervenció en el ple de la cambra baixa, el president espanyol ha recordat que les forces que “aposten pel diàleg” van guanyar els comicis catalans, i ha subratllat que seria bo que es reconegués aquesta voluntat d’entesa i consens amb el Govern espanyol de qui va sumar més vots a les urnes, el socialista Salvador Illa.

Tot seguit, el portaveu d’ERC a la cambra baixa, Gabriel Rufián ha reaccionat per deixar clar a Sánchez que la Generalitat no és “LaLiga, Roland Garros o la Champions” perquè no governa qui guanya les eleccions, i ha posat èmfasi en el fet que, després dels comicis catalans del 14 de febrer, només ho pot fer el seu partit.

Sánchez s’ha adreçat a Junts, que prèviament l’havia instat a donar una resposta a aquest 51% de catalans que ha optat per la independència, i ha qüestionat que el partit que lidera Carles Puigdemont pugui demanar explicacions com si hagués guanyat les eleccions i que continuï brandant el suport que han recollit les forces secessionistes com si el 14-F hagués estat un plebiscit.

“QUE PASSIN PÀGINA”

“El que no permet la llei democràtica no ho aconseguiran vostès retorçant les matemàtiques”, ha manifestat el president espanyol abans de reclamar a Junts que pari d'”imposar” la seva visió de Catalunya, i ha insistit que en les eleccions catalanes van guanyar les forces que aposten per l’entesa i per “una sortida d’esquerres” a la crisi.

“En algun moment hauran de passar pàgina”, ha comentat a la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, a qui ha recomanat que, per començar, “assumeixi la seva derrota en comptes d’apropiar-se de triomfs aliens” i entengui la necessitat de gestionar els problemes reals dels ciutadans i d’apostar pel diàleg en comptes de continuar per la via de la “ruptura”.

Sánchez també s’ha adreçat a la diputada de la CUP, Mireia Vehí, per recordar-li que en les eleccions catalanes va guanyar la moderació, el diàleg i l’esquerra, i ha qüestionat que acusin el Govern central de “conservador” quan el seu partit s’ha assegut a pactar “amb la dreta catalana de tota la vida”, en al·lusió a Junts.