Primer dia de vaga del personal docent i administratiu de la UAB

La CGT convoca la plantilla a una protesta que ha barrat l'accés al Rectorat però no ha entorpit els exàmens de les PAU

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Un senyal d'STOP a l'entrada del Rectorat de la UAB amb personal en vaga de fons. ACN

Personal docent i administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han iniciat aquest dimarts el primer de quatre dies de vaga, coincidint amb la celebració dels exàmens de selectivitat. Convocats pel sindicat CGT, representants dels treballadors han bloquejat l’accés a l’edifici del Rectorat, i no han dut a terme cap acció que alterés el desenvolupament de les proves que es duen a terme en diferents facultats del campus de Bellaterra. Entre d’altres, reclamen que s’estabilitzi el personal associat a altres tipus de contractes a temps complet, donat que denuncien que els seus sous són molt inferiors a la seva dedicació real, i que s’internalitzin serveis que ara estan externalitzats.

Des de les 7.00 h diversos membres del col·lectiu han bloquejat els accessos a l’edifici del Rectorat, on han centralitzat una acció que arrenca avui i que s’allargarà fins divendres. El col·lectiu reclama que s’inverteixi en aspectes que garanteixin l’activitat docent al centre universitari, on asseguren que la figura del professor associat està afectada per unes condicions molt inferiors a la dedicació dels docents.

“El 40% de la plantilla de professorat cobra un salari de 800meuros mensuals, hi ha investigadors predoctorals que en acabar el seu temps de contracte segueixen treballant amb la prestació de l’atur, o que a personal d’administració i serveis se’ls classifica en categories que no correspon a les seves tasques, cosa que suposa un frau de llei”, denuncia Guillem Prats, membre de la secció sindicat de la CGT a la UAB.

A banda, el sindicat assegura que les negociacions a l’equip rector de la universitat no avancen, i que 56 persones no veuran renovats els seus contractes en els propers mesos. Des del Rectorat, però, mantenen que sempre estan oberts a negociar i al diàleg, si bé no poden abordar problemàtiques que afecten tota la comunitat amb un únic sindicat.

El Rector, Javier Lafuente, posa de manifest que la figura del professor associat té una condició diferent a la dels docents que fan tasques de recerca. “És un professor que treballa fora de la universitat, i té un sou més baix perquè no treballa com ho fa un altre que fa recerca i fa més hores”, puntualitza, tot afegint que ell també voldria que poguessin percebre una remuneració major.

Topada a primera hora del matí

Lafuente ha arribat al campus a primera hora del matí, donat que assegura que l’amoïnava que la convocatòria de vaga coincidís amb les dates de la selectivitat. “Ho considerava desafortunat, hi ha més de 5.000 persones que arriben per primer cop a la universitat per fer unes proves, però no ha afectat en absolut”, assenyala.

A l’arribada al Rectorat, Lafuente s’ha trobat amb un grup de persones que li han barrat el pas. “Ha agafat un dels nostres fulls informatius i l’ha estripat”, lamenta Alejandro Ramos, afiliat a la CGT. Lafuente però, nega mala fe en aquest gest: “S’ha enfadat perquè he llegit el paper, l’he doblegat, l’he trencat i l’he llançat a la paperera, el que es fa un document quan acabes de llegir-lo”, ha dit.

Per la seva banda, el sindicat ha assegurat que les accions que duguin a terme fins divendres no entorpiran en el desenvolupament de la selectivitat.