La pregonera, Carme Solé, durant el seu discurs. Font: Ajuntament de BCN
Amb un Saló de Cent ple de gom a gom, Barcelona ha fet aquesta tarda la benvinguda oficial a les festes de la Mercè 2024. El pregó, a càrrec de la il·lustradora Carme Solé Vendrell, amb una forta reivindicació dels drets dels infants, ha servit per iniciar quatre dies d’actes de cultura popular, música i art de carrer. La pregonera ha pintat un mural en directe, on ha plasmat la silueta d’un nen, amb la col·laboració de tres joves que l’han ajudat. Carme Solé li ha dedicat el pregó als infants de Barcelona i d’arreu del món. “Ens fan la vida més alegre”, ha dit. Molt relacionat amb el cartell de l’edició de la Mercè d’enguany – que il·lustra la imatge d’un nen que deixa de plorar quan veu un gegant del seguici a través de la finestra de l’habitació – , les paraules de Solé han anat dirigides a ells pràcticament durant tot el discurs. A més, els conflictes bèl·lics, la digitalització en els més petits i la bona educació a les escoles també han estat presents durant el pregó.
La il·lustradora ha sigut molt contundent amb les crisis humanitàries actuals. Tot i no mencionar zones geogràfiques concretes, Carme Solé ha reivindicat que els adults prestin ‘més atenció’ als infants. “L’únic llenguatge universal és el plor d’un infant. Cal lluitar perquè es converteixi en el somriure”, ha reivindicat.
Prèviament a això, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha entrat al Saló acompanyat de Carme Solé, sota l’atenta mirada de tots els assistents. És la segona edició de la Mercè de Collboni al capdavant del govern, i les primeres festes que s’han dissenyat al 100% per tot l’equip municipal. Com ha fet la pregonera posteriorment, Collboni també s’ha dirigit als més petits de la ciutat, però també de tot el món. “Vull que aquesta Mercè pensem en ells. Ho vam fer en el cartell i ho farem avui”, ha mencionat. Especialment, les paraules del batlle s’han centrat a posar de manifest les dificultats que pateixen els més petits que viuen en entorns vulnerables. “Volem que tots els nens i nenes tinguin bones oportunitats per aprendre i gaudir de la infantesa”.
Carme Solé Vendrell, nascuda al barri d’Horta de Barcelona, ha fet un recorregut per tota la seva infantesa. De fet, ha explicat el paral·lelisme entre cartell actual de la Mercè i l’experiència que va viure de petita, quan malalta a casa seva es va emocionar al veure els gegants d’Horta a través de la finestra de la seva habitació. A banda de reivindicar els drets dels infants, Solé també s’ha centrat a parlar de la importància ‘d’encomanar l’hàbit de la lectura’. I directament relacionat amb això, la reducció de l’ús de les pantalles dels dispositius en els més petits. “Això els farà lliures”, ha afegit, després de mostrar el seu suport a la campanya Adolescència Lliure de Mòbil.
Gairebé a la recta final del seu discurs, la il·lustradora també ha reivindicat una Barcelona ‘on la gent de la ciutat no se senti estrangera a casa seva’, i on també es respecti la llengua catalana. “Espero que els infants i la gent jove puguin trobar la seva vida a Barcelona”, ha assenyalat. A més, també ha reivindicat que Barcelona sigui una ciutat que pugui acollir ‘les persones que arriben buscant un lloc on viure amb pau”. Finalment, Solé ha mencionat la lluita ‘per un món més sostenible’.
Per acabar, ha desitjat una bona festa major a tots els assistents i als barcelonins i barcelonines. Jaume Collboni ha tancat l’acte i automàticament els focs artificials han començat a ressonar a la Plaça de Sant Jaume. A partir d’avui, la capital catalana enceta quatre dies amb centenars d’activitats per a tots els públics.
La celebració de Sant Jordi és una de les festivitats més arrelades a Catalunya, però és menys coneguda arreu d'Espanya…
La Policia investiga la mort d'una dona que ha aparegut esquarterada en un habitatge després que un home fos localitzat…
Diferents entitats, partits polítics de l'Ajuntament de Lleida i col·lectius de la ciutat també s'han deixat veure, una vegada més,…
El sol d’avui ha sortit amb una intenció clara: fer de Sant Jordi una jornada per recordar. I ho ha…
MasOrange ha arribat a un acord amb els sindicats per a acomiadar 609 persones a causa de les greus pèrdues…
Un any més, amb motiu de Sant Jordi, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de…
Esta web utiliza cookies.