Torra reclama a Sánchez obrir immediatament una “taula de negociació sense condicions”

Aragonès exigeix al govern espanyol que la Policia actuï "amb proporcionalitat" i amb els criteris fixats pel Parlament

Compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, amb el vicepresident, Pere Aragonès, i els alcaldes de Girona, Lleida i Tarragona a Palau

El president del Govern, Quim Torra, ha reclamat al cap de l’executiu espanyol en funcions, Pedro Sánchez, obrir “immediatament” una “taula de negociació sense condicions” per a una “sortida política”: “És la seva obligació”, ha afegit en compareixença a la Galeria Gòtica de Palau, aquest dissabte al migdia. El vicepresident, Pere Aragonès, ha rebutjat l’actitud de la Moncloa i li ha exigit que la Policia Nacional actuï a Catalunya “amb proporcionalitat” i amb els criteris fixats pel Parlament. A Torra i Aragonès els han acompanyat els alcaldes de Tarragona, Pau Ricomà; Girona, Marta Madrenas; i Lleida, Miquel Pueyo, davant l’absència de Colau, que també estava convocada a la reunió prèvia, amb les conselleres Meritxell Budó i Alba Vergès.

çTorra a instat un cop més Sánchez a fixar “avui mateix un dia i una hora” per a seure en una taula de negociació sense condicions: a parlar i a dialogar per acordar. “Aquesta és la seva responsabilitat i obligació”, ha afegit el president, que ha remarcat que avui és “més urgent que mai”. El cap del Govern ha asseverat que el moviment independentista és “transversal, massiu, cívic, ètic i pacífic”, i n’ha destacat la confluència de les Marxes per la Llibertat.

“Fem una crida conjunta a la responsabilitat en les properes convocatòries en nom de tots els alcaldes i alcaldesses: Cap forma de violència ens representa. Ens representa la democràcia i l’exercici dels drets i les llibertats”, ha insistit.

Al seu torn, Aragonès ha qualificat la situació de “gravíssima”, i ha agraït a tots els servidors públics que han estat prestant servei aquests dies per garantir drets i llibertats: “Lamentem i desitgem la ràpida recuperació de les persones ferides, entre les quals periodistes, policies i manifestants”. Desenes de periodistes han estat agredits durant les mobilitzacions que van començar dilluns, tot i estar identificats com a premsa.

A la reunió també hi ha estat convocada l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que no hi ha assistit. Fonts properes a l’alcaldessa han explicat que la convocatòria ha estat “precipitada”, i que se n’ha assabentat pels mitjans de comunicació, sense una confirmació prèvia d’ella. Colau ja va expressar ahir nit a Aragonès que calia una convocatòria “àmplia i unitària” d’institucions i la societat civil. L’entorn de la batllessa de Barcelona afirma que no té inconvenients d’assistir a reunions per trobar solucions i per rebutjar la violència.

La premsa no pot fer preguntes

Torra i Aragonès no han permès que els periodistes presents a Palau poguessin fer preguntes. La convocatòria era d’una compareixença, on s’acostuma a permetre algunes preguntes de la premsa. No ha estat així, tot i que abans de començar l’acte, des de Presidència s’ha assegurat que sí que se’n podrien fer algunes. Torra encara no ha ofert cap roda de premsa ni cap convocatòria oberta a preguntes a la premsa des que s’ha conegut la sentència del Suprem, ara fa sis dies.