La sessió d’investidura continua sense tenir data

La reunió de Torrent amb els grups parlamentaris acaba sense acord

La reunió del president del Parlament, Roger Torrent, amb representants dels grups parlamentaris per preparar la sessió d’investidura ha acabat sense acord sobre la data del ple. Així ho han explicat fonts parlamentàries coneixedores de la trobada, que s’ha celebrat aquest dijous al matí. Es preveu, però, que Torrent anunciï al llarg d’aquest dijous la data de la sessió plenària. En acabar la reunió, fonts del PPC han explicat que han demanat al president de la cambra que convoqui el ple amb almenys 48 hores d’antelació. Al seu torn, el PSC ha explicat que Torrent ha assegurat que la sessió tindrà lloc amb plena normalitat, de manera que els socialistes entenen que el candidat a presidir la Generalitat, Carles Puigdemont, assistirà al Parlament. Finalment, des de Cs han reclamat una sessió d’acord amb el reglament, escenari que entenen que passi, també, per una investidura presencial.

La decisió del vot delegat serà dimarts

D’altra banda, fonts parlamentàries també han explicat que la Mesa no decidirà sobre el vot delegat fins dimarts, quan l’òrgan parlamentari es reunirà de manera prèvia a la sessió d’investidura. L’òrgan no ha abordat encara la possibilitat d’una sessió d’investidura a distància de Puigdemont i tampoc si accepta la petició de delegació del vot dels diputats a Brussel·les excepte la del propi candidat, que aquest dimarts va retirar la seva sol·licitud. Ara hi ha set diputats que són a la presó o a Brussel·les tenint en compte que el conseller destituït Joaquim Forn va decidir renunciar a l’acta de diputat per facilitar l’estratègia de defensa i poder sortir de la presó.

El president del Parlament -que aquest dijous no s’ha posicionat sobre si prefereix la investidura pel 30 o pel 31- va proposar dilluns el líder de JxCat, Carles Puigdemont, com a candidat a la presidència de la Generalitat després de la ronda de trobades amb tots els grups. Segons el reglament del Parlament, el debat d’investidura del candidat a presidir la Generalitat -en aquest cas, Puigdemont- i la primera votació han de tenir lloc dins els 10 dies següents a la constitució de la cambra. El Parlament es va constituir el 17 de gener, de manera que la desena de dies hàbils conclou el 31 d’aquest mateix mes.

Per majoria absoluta

JxCat vol investir Puigdemont en la primera votació, és a dir, per majoria absoluta (68 vots a favor). Cal recordar que entre JxCat, ERC i la CUP sumen 70 escons. Si en la primera votació no s’assoleix la majoria absoluta necessària cal repetir la votació en les 48 hores posteriors, on es necessita majoria simple, és a dir, que n’hi hauria prou en obtenir més vots a favor que no en contra. Si Puigdemont no assolís tampoc la majoria simple s’obriria un termini de dos mesos per seguir-ho intentant.

En aquest escenari, i per poder convocar un altre debat d’investidura, Torrent hauria de fer una nova ronda de consultes amb els grups i tornar a proposar un candidat, que podrà ser el propi Puigdemont o un de nou. Si s’esgota aquest termini, es dissol automàticament el Parlament i es convoquen noves eleccions de manera immediata, perquè es puguin fer 54 dies després de la convocatòria. Aquest supòsit no s’ha donat mai des del restabliment del Parlament.

Els presidents de la Generalitat des del 1980 han estat Jordi Pujol (1980-2003), Pasqual Maragall (2003-2006), José Montilla (2006-2010), Artur Mas (2010-2015) i el propi Puigdemont (2016-2017). En tots els casos van ser elegits en primera votació, excepte tres vegades: Pujol el 1980 i el 1995, i Mas el 2010.

Puigdemont i la investidura presencial

Torrent es va reunir ahir amb Puigdemont a Brussel·les, i va explicar que durant la trobada va traslladat al candidat de JxCat –amb el suport també d’ERC- que “el que convé al país i el que s’ha de contribuir a intentar provocar és que hi hagi un Govern el més ràpidament possible, que sigui un Govern efectiu, que pugui treballar des del minut u i recuperar així les institucions de les mans del 155 per tornar-les a la ciutadania”. En declaracions a la premsa després de la trobada, Torrent va insistir que la seva voluntat és afrontar el debat d’investidura “amb total normalitat democràtica” i que manté Puigdemont com a “candidat oficial”. “Puigdemont té tots els drets, com qualsevol altre diputat, a ser investit”, ha dit, sense voler entrar a detallar el mètode que autoritzarà per fer-ho possible.

Per la seva part, Puigdemont també va folre fer declaracions per reiterar la seva exigència al govern espanyol perquè “retiri tots els elements que impedeixen” la seva presència a la investidura. Igualment, ha volgut avisar que no acceptarà “el xantatge del 155″. El candidat a la presidència de la Generalitat sosté que la investidura ideal és la presencial, i ni ell ni JxCat tanquen la porta perquè finalment assisteixi al Parlament el dia del ple, malgrat l’ordre de detenció que hi ha damunt seu en territori espanyol. Això sí, Puigdemont sempre ha reiterat que només tornarà a Catalunya si té garanties que no se’l detindrà, i ha deixat clar que és preferible governar la Generalitat des de l'”exili” que des de la presó.