Sánchez aposta per restablir un “marc de convivència” en la política catalana

El president del govern espanyol afirma en una visita oficial al Quebec que la majoria social a Catalunya aposta per "reforçar l'autogovern" i no per "l'independentisme"

El cap de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, assegura que en el debat polític entre Catalunya i Espanya “ha faltat empatia” i ha estat marcat per un “llenguatge gruixut de confrontació”. Per això, reivindica, des del “respecte a la legalitat” i el “diàleg”, crear un “marc de convivència” per arribar a una “solució pacífica”. Ho ha dit aquest diumenge a la nit, hora catalana, en una compareixença davant la premsa al Quebec, indret on al 1995 va celebrar el segon i darrer, fins al moment referèndum per la independència del Canadà, opció que no va prosperar per un marge molt estret (50,58% pel ‘No’ i 49,42% pel ‘Sí’ a la independència del Canadà). Al costat del president canadenc, Justin Trudeau, Sánchez ha assenyalat que l’independentisme a Catalunya “no compta amb una majoria social”, encara que “sí parlamentària”. “La majoria social a Catalunya sempre ha demanat el mateix: reforçar el seu autogovern”, ha indicat.

“El full de ruta passa per resoldre amb una solució política una crisi política”, ha apuntat Sánchez en la seva compareixença. “I ho farem des de la llei i des del diàleg”, ha afegit. En aquest sentit, s’ha felicitat de l’aparent desglaç entre l’executiu espanyol i català, fet palès amb què la Generalitat accedeix a asseure’s, després d’anys sense fer-ho, a taules de negociació i a incorporar-se a diverses comissions.

Preguntat sobre la polèmica sorgida arran de les declaracions fetes dissabte per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, en què afirmava que no veuria malament que s’atorgués l’indult als polítics empresonats si hi hagués sentència condemnatòria i sempre i quan ho demanessin, Sánchez ha apuntat que “el govern es pronuncia es pronuncia sobre realitats, no sobre hipòtesis”, ha dit. Tampoc ha entrat a valorar les declaracions de la vicepresidenta Carmen Calvo, on deia que “no seria lògic allargar la presó preventiva”.

Per la seva part, el president canadenc, Justin Trudeau s’ha justificat a no valorar la situació de Catalunya i Espanya, dient que es tracta d’un “afer intern”. Tot i així, ha mostrat la seva confiança que es trobarà a una sortida amb respecte a les “llibertats”, els “drets humans” i també en el “respecte a la Constitució”.