Puigdemont va avisar el dia abans de la DUI que hi podia “haver morts”

El president va alertar als diputats de Junts pel Si i els va informar que convocaria eleccions, opció que va descartar després en no rebre garanties del govern espanyol per fer canviar la situació

El president Carles Puigdemont va avisar als diputats de Junts pel Sí, el passat 26 d’octubre, que l’Estat preparava una dura resposta “amb morts” i violència al carrer si el Parlament declarava la DUI i els va anunciar que convocaria eleccions, segons informa aquest dimarts ‘Nació Digital’ citant fonts dels diputats de la coalició. “No estic disposat a ser el president que porta morts i sang als carrers, vam dir que no passaríem aquesta línia, vam dir que amb perseverança ho faríem”, va dir Puigdemont en una trobada a l’Auditori del Palau de la Generalitat i hores abans de la convocatòria d’una roda de premsa en què havia d’anunciar la dissolució del Parlament i la convocatòria dels comicis. Finalment, però, Puigdemont va descartar aquesta opció per no tenir garanties del govern espanyol per fer virar la situació.

En aquesta mateixa línia, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, divendres passat va assegurar que el govern espanyol va amenaçar amb un escenari de “violència extrema” i “morts als carrers”, en una entrevista a RAC1. Segons Rovira, el govern de Mariano Rajoy va “fer arribar per moltes fonts molt fiables” a la Generalitat i a Europa les seves intencions, així com el possible desplegament de l’exèrcit, i que això va ser el que va provocar la “reflexió” del president Carles Puigdemont i la resta dels consellers ara destituïts.

Segons ‘Nació Digital’, a més, el president va alertar que l’Estat culpabilitzaria la CUP i organitzacions afins dels escenaris de violència i tumults. El rotatiu afegeix també que el president estava disposat que el titllessin de “covard” per desistir a última hora però que no podia carregar amb consciència que el responsabilitzessin per possibles víctimes al carrer.

El dia abans d’aquesta reunió al Palau de la Generalitat, convocada amb urgència pel president de Junts Pel Sí, Lluís Corominas, els diputats de Junts pel Sí s’havien reunit al Parlament per fixar la posició del grup sobre els efectes dels resultats del referèndum de l’1 d’octubre. En aquest sentit s’havia acordat tirar endavant amb la declaració d’independència, sempre que no hi hagués violència al carrer o hi hagués el temor que es prenguessin totes les institucions d’autogovern de cop.