ERC es presenta a les eleccions amb una marca blanca

Ho fa per evitar una possible invalidació de la candidatura de Junqueras

ERC concorre a les eleccions del 21-D amb una candidatura pròpia. Però, segons ha avançat el diari Ara, els republicans han posat en marxa una marca blanca –‘Diàleg Republicà’- i han farcit les seves llistes amb gent del partit o propera, a mode d’alternativa per poder accedir igualment al Parlament i portar el seu programa a la pràctica si, pel motiu que sigui, els jutjats o l’Estat invaliden o il·legalitzen la candidatura oficial d’Esquerra que encapçala Oriol Junqueras. De fet, la cúpula d’ERC no desmenteix que això sigui així i prefereix no fer cap comentari al respecte, alimentant així la tesi que ‘Dialeg Republicà’ és una llista impulsada per la direcció dels republicans.
El partit ha estat recentment legalitzat i registrat al ministeri de l’Interior, i poc a poc i sense fer-ho públic, els republicans han recollit les signatures necessàries per poder presentar candidatura a les quatre circumscripcions. Tanta és la vinculació de ‘Diàleg Republicà’ amb ERC que, tot i no tenir noms coneguts dels republicans, els quatre noms que lideren les quatre llistes són de militants d’Esquerra i les seves joventuts. Emma Soler, cap de llista per Barcelona, és actualment la portaveu de les JERC a la Catalunya Nord; Cristina Casals, que lidera la candidatura a Tarragona, seria militant de base d’ERC segons l’Ara; Mariona Vilarroya és la portaveu de les JERC a la Bisbal de l’Empordà i és la número u per Girona; i a Lleida, encapçala la llista Pol Oliva, que també seria militant d’ERC a Talarn, segons el diari.

El pla s’ha portat a terme després que les darreres accions judicials i governamentals impulsades des de l’Estat contra l’independentisme hagin fet témer a ERC la possibilitat que les seves llistes acabessin invalidades o il·legalitzades a darrera hora, deixant així els republicans sense opcions per entrar al Parlament. Així, ‘Diàleg Republicà’ només s’activarà i es demanaria el vot per a aquesta llista en cas que la candidatura de Junqueras no fos vàlida.