Colau demanarà la declaració de zona catastròfica per al litoral de Barcelona

Els danys del Gloria a la ciutat superaran els 12 MEUR i es concentren sobretot al front marítim, amb menys del 30% de sorra a les platges

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, plantejarà un decret per sol·licitar a l’Estat la declaració de zona catastròfica per al litoral de la ciutat i ha destacat la voluntat de coordinar-se amb els altres municipis afectats. Colau ha assenyalat aquest divendres que els efectes del temporal dels darrers dies a la ciutat superaran els 12 milions d’euros (MEUR), segons les primeres valoracions, ja que encara falta recollir dades dels comerços o de la zona submarina, entre altres. L’afectació més important de la borrasca a Barcelona es concentra al front marítim i es calcula que les platges han perdut un 30% de la sorra. La de la Mar Bella pràcticament ha desaparegut.

En declaracions als mitjans, l’alcaldessa de Barcelona ha demanat a l’Estat mesures urgents per recuperar les platges, que han patit l’impacte del temporal Gloria sobretot amb la pèrdua de sorra i danys en els seus equipaments i mobiliari, i ha assenyalat que estaran “obertes i operatives” de cara a l’estiu.

Segons la primera valoració dels equips de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), les nou platges de la ciutat han perdut el 30% de la sorra. La més afectada ha estat la platja del Bogatell, amb una pèrdua de sorra del 50%; també les platges de Llevant i Nova Icària, que n’han perdut un 44% i 43%, respectivament. Es calcula que per restituir i protegir les platges de la ciutat s’hauria de fer una aportació extraordinària de 500.000 m3. El cost és d’uns 3 MEUR.

El temporal també ha afectat les infraestructures de protecció, en concret la zona de la duna de la platja de la Mar Bella, la llosa de formigó de l’espigó d’en Guti a tocar de la Base Nàutica Municipal i l’escullera de l’espigó de la platja de la Nova Mar Bella. Les platges i els locals de serveis s’han inundat; s’han desplaçat i malmès mobiliari urbà de les platges, dutxes, senyals, papereres, passeres i elements de megafonia i han quedat al descobert i amb desperfectes instal·lacions de canalització.

S’han trencat paviments, tant de fusta com de pedra, sobretot a la zona de banys del Fòrum i a la platja de la Barceloneta; s’han vist afectats els equipaments esportius de tota la zona del litoral i, pel que fa a la zona de Port Fòrum, s’han malmès quatre mòduls del mur del dic interior. Locals comercials s’han inundat durant el temporal per la força de les onades.

Un dispositiu de neteja ha començat a treballar aquest divendres per retirar els residus i condicionar la sorra de les platges, amb diferents equips de servei de neteja activats de forma extraordinària.

A la resta de la ciutat, s’han detectat desperfectes en 400 contenidors, que han quedat sense tapa a causa de la força del vent. Aquests elements s’aniran reposant els pròxims dies però el servei funciona. Al voltant de 600 contenidors han estat bolcats o desplaçats per la ventada i ja han estat recol·locats al seu lloc habitual.

Els semàfors de la ciutat han patit un total de 58 incidències destacades que han deixat algun punt sense servei. Tres estan pendents de solucionar-se. Pel que fa a les estructures de la via pública, el temporal ha provocat desperfectes en mobiliari urbà i en 60 senyals a la ciutat. El temporal també ha deixat afectacions en diferents punts de l’enllumenat de la ciutat, punts de llum, quadres elèctrics i desperfectes en cables.

La ciutat també ha patit la caiguda d’arbres. A les rondes s’ha actuat per retirar desperfectes en l’arbrat, en la senyalització i per netejar de la calçada. Quan aquest dijous es van reobrir els parcs i jardins després de dos dies tancats pel fort vent, els equips tècnics van començar la inspecció per assegurar que no hi havia perill, valorar les incidències i retirar les branques caigudes.

Colau, sobre la inhabilitació de Torra: “Un altre episodi de la judicialització de la política”
Colau considera que la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per part del Tribunal Suprem és “un altre episodi de la judicialització de la política” i ha demanat desfer aquest camí i “concentrar esforços” a “no perdre el rumb” de la “nova etapa de diàleg” que s’ha encetat, diu, amb la formació del nou govern espanyol. “No arreglarem res amb inhabilitacions i tribunals, hem d’abordar el tema de fons”, ha reiterat davant dels periodistes.

La líder dels comuns ha demanat “prudència” i escoltar el veredicte dels lletrats del Parlament, que s’ha de saber al llarg d’aquest divendres. “Primer, prudència, els lletrats del Parlament s’han de pronunciar i cal escoltar-los”, ha dit.

L’alcaldessa de la capital catalana ha dit que “entén” que és “difícil” desfer el camí de la judicialització un cop començat però ha assegurat que aquesta via no resoldrà el conflicte entre Catalunya i l’Estat i ha insistit a dir que cal “reconduir el conflicte polític a la política”.