Barcelona inverteix 129 MEUR en millorar 141 carrers i espais públics

Janet Sanz ressalta que "la xifra gairebé triplica el pressupost invertit per l'anterior mandat" amb un increment de 84 MEUR

L’Ajuntament de Barcelona inverteix 129 milions d’euros en la reurbanització de 141 espais públics, carrers i places de la capital catalana. Una xifra que, segons la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, “gairebé triplica el pressupost invertit l’anterior mandat” amb un increment de 84 milions d’euros. Sanz ha ressaltat, en referència a l’anterior mandat, que “només es feia manteniment” i que “ara s’incorporen valors i element fonamentals com l’accessibilitat, que hi hagi més verd urbà, un paviment adequat per superar les elevades temperatures, mobiliari que pugui ser usat pels veïns…”.

El consistori ha ressaltat que treballa per millorar la qualitat de l’espai públic de la ciutat mitjançant el Pla de Rehabilitació Integral (PRI) de carrers. Durant aquests dos anys ja s’han executat millores en 41 espais públics, vuit estan actualment en obres, 40 en licitació o a punt de començar obres i 52, en fase de projecte.

Sanz ha manifestat que l’objectiu d’aquest pla és “aconseguir la millora substancial integral de 141 carrers i espais públics” amb la línia d’avançar en la millora que “els carrers són més humans i més amables”; millorar la qualitat de l’espai públic i incrementar el verd urbà. “Hem deixat aquell urbanisme històric de l’espectacle i les grans transformacions per poder-nos destinar a què els 73 barris de la ciutat sentin que es fan intervencions que milloren el seu dia a dia”, ha indicat Sanz.

En el marc d’aquesta inversió, es realitzen actuacions coordinades de rehabilitació integral a l’espai públic que consisteixen en la millora de l’enllumenat i dels paviments (fent una especial atenció a les voreres); l’increment del verd i de l’arbrat viari; la cura del mobiliari (bancs, papereres, baranes) que configura les zones d’estada; el soterrament de les línies aèries, i finalment, la millora i inclusió de senyalització per vianants i ciclista que aporta seguretat i informació als ciutadans.

També es fa èmfasi en actuacions que permeten continuar millorant l’accessibilitat i dotar d’itineraris accessibles aquelles zones amb carrers amb forts desnivells, com per exemple la inclusió d’ascensors o escales mecàniques. Totes les actuacions del Pla es determinen des dels diferents districtes de Barcelona, incorporant i recollint les diverses aportacions dels veïns de cada àmbit de la ciutat.

Per realitzar aquestes actuacions es potencia l’ús de materials eficients i respectuosos amb el medi ambient com ara paviment sono-reductor, materials reciclats, o asfalts generats o aplicats amb tecnologies a baixes temperatures.

Segons Sanz, el govern municipal prioritzarà la rehabilitació dels carrers que tenen una utilització prioritària de vianants i també espais ciclables, amb l’objectiu de potenciar una mobilitat sostenible i fomentar dissenys més adaptats als usos dels veïns. Així mateix, s’actua en aquelles zones on es detecten més dèficits estructurals.

En aquest marc, l’equip de govern ja ha finalitzat un total de 41 espais públics, carrers i places de la ciutat, que ja s’han reurbanitzat i en aquests moments hi ha vuit espais que es troben en obres. 40 espais més estan en licitació o a punt de començar obres i 52 estan en fase de projecte.

Segons el consistori, els treballs executats i finalitzats fins a finals de juliol ja han permès guanyar un total de 473 nous arbres, sumar 37.047 m2 de plataforma única a la ciutat, generar 579 m2 de nova zona verda per la ciutat, col·locar 763 fanals, soterrar 11.051 metres de línies de serveis, incloure 66 jardineres, 214 papereres, 378 bancs i cadires, i 1.490 metres de baranes, entre altres actuacions.