Dijous, 20 de juny de 2024
És notícia

Ocellaires de la Rambla de Barcelona intenten evitar el seu tancament la setmana que ve

El paradista majoritari al·lega que la seva concessió no caduca aquest 2021 i demana diàleg a l'Ajuntament

El paradista majoritari de les antigues ocelleries de la Rambla, la família Cuenca, ha presentat un recurs contenciós-administratiu contra l’Ajuntament de Barcelona per aconseguir aturar el seu desnonament, previst per al pròxim 17 de setembre. El paradista ha presentat un recurs després d’haver esgotat tots els tràmits del procediment administratiu per deixar sense efectes la resolució del 14 de juny passat, que declara l’extinció de les concessions que ostenten els antics ocellaires de la Rambla.

Segons la citada resolució, el consistori defensa que el termini de 50 anys de durada màxima de les concessions ha expirat perquè es van atorgar el 1971 i, per tant, té dret a clausurar i enderrocar les parades de l’antic Mercat dels Ocells que existeix a la Rambla dels Estudis des de la darreria del segle XIX. L’ajuntament també s’acull al nou pla especial d’ordenació de la Rambla, que no contempla la permanència dels 11 punts de venda que regenten els antics ocellaires.

En aquest sentit, els afectats manifesten que amb la reordenació de l’espai públic de la Rambla –que està previst que es dugui a terme entre 2022 i 2030– l’objectiu municipal és “privatitzar i mercantilitzar encara més” aquest passeig. “Si el que vol l’Ajuntament en el projecte de remodelació de la Rambla és alliberar espai del passeig central, pot començar avui mateix retirant les vuit parades de venda de flors que han quedat buides a cost zero per a les arques municipals –tant econòmic com de llocs de treball– en un tram on la Rambla és força més estreta i està més congestionada que la zona de tocar a la plaça Catalunya”, manifesta Xavier Cuenca, membre de la tercera generació de la família Cuenca, propietària de cinc de les 11 parades d’antics ocellaires.

“Els antics ocellaires demanem que s’arxivi de manera immediata l’expedient administratiu incoat per l’Ajuntament de Barcelona perquè queda demostrada la vigència de les nostres concessions i denunciem que hi ha interessos partidistes per fer-nos desaparèixer del passeig central de la Rambla”, comenta Cuenca.

Amb l’experiència acumulada en la gestió del negoci heretat dels seus avis, Cuenca exposa que el pla de reordenació de la Rambla no contempla la continuïtat de l’activitat actual ni la seva possible reubicació al llarg del passeig perquè es vol guanyar espai per ampliar les terrasses de la restauració i els hotels, una històrica reivindicació de l’associació de comerciants Amics de la Rambla. “Aquesta és una de les raons perquè l’equip de Govern municipal es nega a dialogar amb el nostre col·lectiu, que l’únic que volem és trobar una solució consensuada que garanteixi el futur de les parades i de les 98 persones que hi treballen”, concreta Cuenca.

Davant d’aquesta situació, el paradista majoritari de les antigues ocelleries iniciarà una nova campanya ciutadana de recollida de signatures de suport a la seva permanència al passeig de la Rambla, que se sumaran a les ja 80.000 signatures que ha dipositat al Registre General de l’Ajuntament de Barcelona.

Raons jurídiques

Emparant-se en la legislació actualment en vigor, el recurs contenciós-administratiu presentat pels antics ocellaires acredita que les concessions tenen una durada de 75 anys, de manera que la Resolució municipal de 14 de juny del 2021 és contrària a Dret en la mesura en què aplica un termini de 50 anys, i que la vigència de les concessions data del 1999 i el 2010 arran de les diferents modificacions de les regulacions municipals i del canvi d’usos a què s’han vist sotmeses les llicències municipals atorgades als paradistes. Així mateix, tal i com documenten en el recurs contenciós-administratiu, si es pren per referència la data de 1971 les concessions tindrien una durada de 99 anys, donat que així ho preveuen la legislació vigent en el moment del seu atorgament i la jurisprudència aplicable.

D’altra banda, els paradistes adverteixen que, si l’argument municipal sobre la finalització de les concessions fos vàlid legalment, en aquests moments haurien caducat les llicències de molts dels llocs de venda de 40 dels 41 mercats municipals de Barcelona –en quedaria exclòs el mercat municipal de Fort Pienc perquè es va inaugurar el 2003– i també bona part de la flota de taxis que treballa pels carrers de la ciutat.

Per donar a conèixer públicament la documentació que avala la seva demanda, la família Cuenca ha exposat una reproducció a escala de les concessions municipals que l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar per a la gestió dels seus cinc punts de venda. Uns cartells que va mostrar públicament a tota la ciutadania el passat 29 de juliol amb una simbòlica passejada de les concessions des de la Rambla fins a la plaça Sant Jaume, a les portes de l’Ajuntament de Barcelona.

Els antics ocellaires consideren que està més que provat el seu dret a romandre de manera estable a la Rambla i reclamen a l’Ajuntament de Barcelona “iniciar un diàleg sincer per trobar una solució definitiva” al seu futur amb la seva permanència al passeig, o, “si no hi ha més remei”, amb la seva sortida de la Rambla, “però sempre des del consens i no amb mesures unilaterals, perquè són molts anys de viure en una mena d’interinatge que s’incrementa cada vegada que el govern municipal recau en mans d’un nou partit polític i s’obre de nou la capsa dels trons” de la seva existència, assegura Cuenca.

Els antics ocellaires plantegen a l’Ajuntament que fins i tot en la pitjor situació, el tancament definitiu, els punts de venda actuals segueixin oberts fins al 2028, quan les obres de remodelació de la Rambla afectaran el tram nord del passeig, on estan ubicats els 11 quioscs (a la part alta, a tocar de la font de Canaletes i fins a l’altura del carrer Portaferrissa).

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

S’incendia una zona on es preveu l’ampliació de la tercera pista del Prat

Notícia següent

Enxampen un home que transportava 15 kg de marihuana en una maleta a la Jonquera

Notícies relacionades