Més de 2.000 infants i joves participen en les activitats de lleure gratuïtes del Pla de Barris

El Pla de Barris ha destinat un milió d’euros a casals i activitats d’estiu durant els mesos de juliol i agost

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts

El nombre d’infants i joves inscrits a les activitats gratuïtes d’estiu que coordina el Pla de Barri ha superat els 2.000. La tipologia dels casals i activitats és diversa i s’ha definit d’acord amb les necessitats dels barris i dels veïns i veïnes. El Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona destina un milió d’euros a aquest servei que es considera indispensable sobretot en els barris vulnerables de la ciutat. El principal objectiu d’aquesta línia de treball és garantir el dret al lleure i activitats de vacances per a infants en aquells barris de Barcelona on aquestes necessitats no estan a l’abast de bona part del veïnat.

Gairebé 900 nois i noies han participat en els casals urbans BAOBAB durant el mes d’agost a 10 barris de la ciutat

Avui han finalitzat els casals urbans BAOBAB on un total de 868 infants i joves, d’entre 4 i 12 anys, han gaudit de les activitats i sortides des del passat 2 d’agost, amb horari de 10 a 16.15 hores.

El BAOBAB, organitzat conjuntament amb l’Institut Municipal d’Educació (IMEB), i que s’emmarca dins la campanya municipal de vacances d’estiu per a infants i adolescents “100% Estiu”,  és un dels casals amb més demanda, gratuït i amb el servei de menjador inclòs. A banda de les activitats de lleure, aquests casals també ajuden a establir un vincle entre els infants i les famílies i els esplais i caus del territori que funcionen al llarg de l’any.

Baobab s’ha activitat a un total de 10 barris de la ciutat que es consideren d’acció municipal prioritària: Baró de Viver, Trinitat Vella i Bon Pastor (districte de Sant Andreu), El Besòs i El Maresme i La Verneda i La Pau (districte de Sant Martí), Sant Genís dels Agudells i El Carmel (districte d’Horta – Guinardó), Trinitat Nova (districte de Nou Barris), La Marina del Port (districte de Sants – Montjuïc) i El Raval (districte de Ciutat Vella).

El projecte ha comptat amb un equip de monitoratge de 62 joves. El 71% dels monitors han estat dels mateixos barris i districtes i, a més, vinculats durant l’any a l’associacionisme educatiu, com esplais i caus. D’altra banda, un equip de 15 vetlladors i vetlladores ha acullit un total de 33 infants amb necessitats educatives especials.

Les activitats desenvolupades en el marc del Baobab es basen en la metodologia del treball per projectes i donen protagonisme als nens i nenes que han de desenvolupar un projecte o acció al barri. En paral·lel, també gaudeixen de jocs, convivència amb el medi natural i s’organitzen sortides setmanals.

Vuit biblioteques de la ciutat ofereixen 720 places per a activitats infantils i juvenils

La proposta Bibliocasal ha estat operativa tot el mes d’agost i encara es mantindrà durant la primera quinzena de setembre. La programació acull un seguit d’activitats adreçades a infants i adolescents amb l’objectiu de posar al seu abast una proposta lúdica i creativa per aquests dies d’estiu. Aquesta activitat es fa gràcies a la implicació de les següents biblioteques: Sant Pau – Santa Creu, Francesc CandelPoble-sec – Francesc Boix,  El Carmel – Juan MarséLes RoquetesZona NordTrinitat Vella – J. Barbero i Bon Pastor.

L’oferta ha estat dissenyada per cada biblioteca amb recursos del Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de promoure el gust per la lectura des d’una vessant lúdica. Els eixos temàtics se centren en la lectura, l’escriptura, l’oralitat, les arts i la música, així com la ciència i la tecnologia, i treballen valors com la igualtat de gènere i la interculturalitat.

Les activitats es dirigeixen a infants i nens d’entre 6 i 12 anys i es duen a terme en grups reduïts de com a màxim 15 participants en dos torns. Cada grup participa dos dies a la setmana en torn de matí o de tarda.

Totes les activitats tenen inscripció prèvia en línia. Des del portal d’inscripcions es permet consultar l’oferta d’activitats,  les places disponibles i realitzar la preinscripció. Les activitats estan adaptades a les mesures de seguretat i protecció davant de la Covid-19 i és obligatori l’ús de la mascareta.

Casals d’Agost a Roquetes, Zona Nord i Raval i activitats obertes a l’espai públic al Turó de la Peira, la Zona Nord i La Prosperitat

Aquest estiu també han tornat programes de dinamització de l’espai públic com el Mima’t al Sol, adreçat a la petita infància, i la dinamització adreçada a joves al Turó de la Peira i La Prosperitat. També han funcionat amb èxit els casals d’agost de Roquetes, Zona Nord i El Raval que durant el mes d’agost compta amb més de 300 inscrits.