L’obesitat multiplica les morts per Covid-19

Els nutricionistes adverteixen que l’obesitat multiplica la mortalitat per COVID-19 i per això consideren que en aquests moments, amb la desescalada, quan la gent està desitjant fer vida social, cal incidir en això tant com en la rentada de mans o en el distanciament social.

La desescalada i el desig de sortir a gaudir pot comportar a «un consum excessiu d’alcohol i una alimentació caòtica», segons Juan Pedro Fernández Corbelle, membre de la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat (SEEO), qui calcula que amb el confinament molts ciutadans «han abaixat la guàrdia» i han guanyat una mitjana d’entre quatre i set quilos.

Els primers estudis de la Xina, segons recorda l’especialista, han revelat que mentre de tots els pacients d’UCI hi havia una mortalitat en el 50%, en les persones obeses la mortalitat era del 85%. En els pacients amb COVID-19, en les fases II i III de la malaltia, les més greus, el sistema immune es descontrola i això porta a l’organisme a un estat inflamatori sever en el qual apareixen complicacions com alteracions de la coagulació, amb formació de trombes, i l’afectació de diversos òrgans.

Aquesta situació d’excessiva inflamació en aquests pacients, segons el metge expert en nutrició, ha permès als investigadors trobar una associació estadística de l’obesitat com un dels principals factors de risc de complicacions i mortalitat. «L’obesitat ja suposa per si mateix una situació d’inflamació de l’organisme humà, i la combinació COVID-19 i obesitat pot ser mortal», argumenta Fernández Corbelle.

La raó cal trobar-la en el fet que quan un pacient amb sobrepès arriba a la fase de desencadenament inflamatori, es troba en un estat avançat d’hiperinflamació i l’agreujament de la malaltia per complicacions severes és, segons el doctor, «pràcticament inevitable». Per això, els nutricionistes conclouen que cal evitar guanyar pes i fer una alimentació saludable que permeti baixar aquests quilos de més.

Mentre el pacient ho aconsegueix, l’expert advoca per millorar el sistema immunitari i la resposta inflamatòria amb micronutrients, com a vitamines C, D3 i K2, zinc i coure, seleni i àcids Omegues 3, però sempre sota la supervisió d’un especialista perquè l’excés d’algun d’ells pot generar toxicitat.