Les dades de la covid-19 “allunyen” un confinament domiciliari “estricte” a Catalunya

Pere Aragonés demana no "relaxar-se" i admet que es poden produir "passos enrere" en la desescalada

El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha celebrat aquest dimarts que la millora en les dades epidemiològiques de la covid-19 “allunyin” un confinament domiciliari “estricte” a Catalunya. En un acte virtual a la Facultat de Comunicació Blanquerna, Aragonès ha celebrat que les dades hagin “millorat molt” però ha advertit que “no ens podem relaxar” perquè encara s’han de reduir més les xifres i el nombre d’hospitalitzacions. El republicà ha dit que el Govern avançarà “poc a poc” i amb “seguretat” amb la flexibilització de mesures i s’anirà avaluant l’evolució en funció de les dades epidemiològiques. Ha admès que existeix la possibilitat d’haver de fer “algun pas enrere” en les mesures.

El també conseller d’Economia i Hisenda ha defensat que el Govern ha d’aprendre del procés de desconfinament del juny i que cal fer una flexibilització d’una forma “molt prudent”. Ha recordat que tenen tres objectius: no superar els 1.000 contagis diaris, menys de 300 persones ingressades per covid a les UCI i mantenir la velocitat de transmissió per sota de l’1.

Si bé ha dit que “tothom vol tornar a la normalitat” ha advertit que això no passarà sense una vacuna “accessible per a tothom” o un tractament que faci que la malaltia no tingui un nivell de mortalitat “tant perillós”.

El coordinador nacional d’ERC ha tornat a enviar un missatge al govern espanyol i l’ha convidat a mobilitzar tots els recursos. Ha recordat que qui té la capacitat de mobilitzar els recursos és l’Estat i que així es poden posar al dia, per exemple, els ERTO.

Preguntat per un estudiant sobre els “conflictes” que s’han produït entre diferents conselleries per la gestió de la covid-19, Aragonès ha negat que existeixi un “conflicte” entre conselleries i consellers. Ha considerat que quan hi ha qüestions que afecten l’economia és “saludable” que hi hagi “debat”.

També ha descartat que el conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, hagi de dimitir. En concret, ha destacat que tots els consellers del Govern tenen la seva confiança i que hi comparteix els mateixos problemes. “Avui el Govern ha aprovat i impulsat una reestructuració del Departament de Treball per donar un nou impuls per blindar aspectes delicats”, ha explicat.