Categories: Barcelona

Les begudes ensucrades augmenten el risc de patir càncer

Investigadors de la Unitat de Nutrició i Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) confirmen l’associació entre una dieta rica en begudes ensucrades, incloent els sucs de fruita, i l’augment de desenvolupar càncer, en una metaanàlisi de 67 estudis observacionals que s’ha publicat a la revista científica ‘The Nutrients’. Els resultats mostren una associació directe entre el consum elevat de refrescos i l’augment de risc de patir càncer de mama, pròstata, colorectal i pàncrees. En els sucs de fruita, han observat un augment del risc en les mateixes localitzacions tumorals que per les begudes ensucrades. Les begudes ‘light’ s’associen a un major risc de càncer de pàncrees.

El cap del projecte i investigador de la Unitat de Nutrició i Càncer ICO-IDIBELL, Raül Zamora-Ros, explica que, per explorar el rol de les diferents begudes ensucrades en la carcinogènesis, van investigar les associacions de forma separada pel consum dels diferents tipus de begudes ensucrades -refrescos ensucrats, sucs de fruita i begudes ‘light’- i per tipus de càncer.
Els investigadors recomanen substituir les begudes ensucrades per aigua potable, de l’aixeta o embotellada, i infusions sense sucre com a principal font líquida per a la hidratació corporal. «El consum de les fruites senceres també s’ha de prioritzar davant dels sucs de fruita. Això afavorirà el consum adequat de nutrients essencials, reduirà la ingesta excessiva de sucres i calories buides i, per tant, ajudarà a prevenir el risc de patir malalties cardiometabòliques i càncer», destaca el cap del projecte.

L’excés de pes i la diabetis s’han confirmat com a factors de risc importants per a molts tipus de càncer. A més, les dietes riques en begudes amb un alt contingut de sucre, ja sigui afegit (begudes ensucrades) o natural (sucs de fruita) poden contribuir a una ingesta excessiva de calories i fructosa, que acostumen a donar com a resultat un augment de pes i de paràmetres metabòlics. Aquest fet està relacionat amb l’adipositat, la resistència a la insulina, l’estrès oxidatiu i la inflamació que, finalment, poden promoure el desenvolupament i la progressió del càncer. Les begudes que contenen edulcorants artificials, conegudes com a begudes ‘lights’, també s’han suggerit com a perjudicials ja que incrementen el risc d’obesitat i de diabetis. El càncer és la segona causa de mort a tot el món amb 9,6 milions de defuncions el 2018, una xifra que es preveu que es dobli el 2040.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Pere Aragonès: “L’estat del català perilla en mans d’Illa”

ERC ha continuat la seva campanya electoral a una de les capitals del Vallès Occidental,…

5 hores fa

Salou aprova una declaració de compromís amb el turisme sostenible

L'Ajuntament de Salou va fer un nou pas endavant cap a la sostenibilitat turística amb…

6 hores fa

Marco Mezquida serà l’encarregat d’inaugurar la V edició de les JIAM Pirineus

El pròxim 17 de maig l'inigualable Marco Mezquida serà l'encarregat d’inaugurar la V edició de…

6 hores fa

L’okupació il·legal i la delinqüència és una prioritat pel Partit Popular

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha afirmat que solucionar el problema de l’okupació il·legal…

7 hores fa

El Mirall estrena el seu darrer muntatge: ‘Nebulosa’ a Blanes

El darrer cap de setmana del mes que es considera el més literari per excel·lència…

7 hores fa

Se celebren els 25 anys de la primera pedra de Sant Jaume dels Cortals

Com cada primer de maig, els encampadans i encampadanes s'han apropat fins a l'església de…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.