L’Ajuntament de Barcelona torna a rebre un premi per la seva transparència informativa

Segons el comissionat Michael Donaldson “la transparència no és suficient per si sola però si requisit imprescindible i necessària pel bon govern”

L’Ajuntament de Barcelona ha estat reconegut un any més per la seva transparència amb el Segell Infoparticipa 2020. Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament ha assolit la puntuació màxima que atorga el grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com a reconeixement a la transparència informativa dels webs de les institucions.

L’Ajuntament de Barcelona ha obtingut el 100% d’indicadors positius, el que constata la qualitat de la informació que es troba als webs municipals  i l’esforç que fa la ciutat per rendir comptes amb la ciutadania a través de la seva web, complint la llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Cal assenyalar que en aquesta edició, la UAB ha incrementat en 4 el nombre total d’indicadors avaluats als ajuntaments, passant de 48 a 52, i que s’ha mantingut el nivell d’exigència de la  qualitat de la informació publicada al web municipal, que s’ha de poder trobar amb facilitat, estar totalment actualitzada i ha de ser comprensible.

El comissionat d’Innovació Digital, Administració Electrònica i Bon Govern, Michael Donaldson, ha estat l’encarregat d’assistir a l’acte d’entrega del Segell Infoparticipa 2020 que ha tingut lloc a l’Auditori de la UAB.  Segons Donaldson “la transparència no és suficient per si sola però si requisit imprescindible i necessària pel bon govern”. “Aquest reconeixement anual referma el nostre compromís diari amb la transparència i el rendiment de comptes, que se suma a la nostra aposta pel bon govern i el nostre sistema d’integritat, política de dades obertes i desplegament de la participació ciutadana”, ha afegit.

L’Ajuntament de Barcelona no ha hagut de fer cap adaptació especial per donar compliment als nous indicadors, atès que el Portal de Transparència municipal ja incorporava prèviament la nova informació requerida sobre el codi de conducta dels membres de la institució, la publicació de resolucions judicials o l’exercici del dret d’accés a la informació pública.

El Segell Infoparticipa

El segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga des de l’any 2012 el grup de recerca ComSET de la Universitat Autònoma de Barcelona, a partir de les avaluacions que fa dels webs municipals que publiquen informació que facilita que qualsevol ciutadana o ciutadà tingui coneixement sobre qui són els representants polítics del seu municipi, com gestionen els recursos col·lectius i quines formes de participació posen al seu abast. S’avalua la qualitat en la informació i la documentació, que ha d’estar actualitzada, ha de ser comprensible i de fàcil localització.

Els indicadors, elaborats en forma de preguntes, responen a tres qüestions bàsiques:

– qui són els representants polítics

– quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius

– i quines eines ofereixen per a la participació ciutadana.

Els resultats es mostren en obert i es contrasten amb totes les administracions.

https://www.mapainfoparticipa.com/index/mapa/barcelona