Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

L’Ajuntament de Barcelona inicia les expropiacions de vuit immobles del passatge Sigüenza

El consistori vol avançar en la transformació de l'entorn urbanístic i crear habitatge de protecció al Carmel

Els operaris treballant en l’enderroc de tres edificis al passatge de Sigüenza, al Carmel de Barcelona, amb la grua en primer pla. ACN

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat les expropiacions de vuit immobles del passatge Sigüenza, ubicat al Carmel. L’expropiació és el primer pas necessari per després enderrocar les finques i construir nous habitatges de protecció en aquest espai, tal com preveu la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) del Carmel i Entorns aprovada l’any 2010. Les expropiacions que ara s’inicien són les de les finques 89, 91, 101, 103, 105, 107, 109 i 111-113 del passatge. L’operació engloba a 24 habitatges i 1 local i afecta a un total de 71 persones que estarien empadronades en aquestes finques.

Aquestes expropiacions se sumen a les tres ja fetes i que van permetre que el mes passat es comencés l’enderrocament dels números 93, 95 i 97-99.

Els fets es remunten a l’estiu del 2020, quan l’Ajuntament va haver de desallotjar d’urgència el número 95 del passatge pel seu mal estat a nivell estructural, declarant-lo posteriorment en situació de ruïna imminent.

Una anàlisi posterior va concloure que tant l’edifici situat al passatge Sigüenza 95, com els del número 93 i 97-99 es trobaven en mal estat i en conseqüència s’havien d’enderrocar.

Arran dels fets, el consistori va apostar per rescatar el que preveia la MPGM del Carmel de l’any 2010 per aquest àmbit urbanístic i per això va reactivar la transformació de l’espai.

“Hem volgut convertir la crisi en una oportunitat”, ha expressat en roda de premsa la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón. La regidora ha assegurat que l’objectiu, per tant, no només és resoldre la situació concreta de les tres finques afectades pel primer desallotjament sinó també la transformació de tot l’àmbit.

Segons l’Ajuntament, amb aquest nou impuls d’expropiació de vuit finques més ja s’haurà actuat o s’estarà actuant sobre la meitat de les finques del passatge afectades urbanísticament. Així, només quedaran 11 finques més per expropiar, com a pas previ per enderrocar les construccions existents i construir els nous habitatges de protecció.

“Volem un Carmel més habitable amb més i millor habitatge”, ha dit Alarcón, que ha afegit que la idea és que com a molt tard d’aquí a un any estiguin tots els habitatges expropiats.

Les finques que ara s’estan deconstruint de forma manual -95, 93 i 97-99- es troben desallotjades des del segon semestre de l’any 2020. Durant aquest temps, l’Ajuntament ha garantit el reallotjament temporal a les persones que hi vivien i se’ls ha ofert diverses alternatives habitacionals i socials.

Des del mes de juliol del 2021, també continuen desallotjats per prevenció els immobles situats al carrer Sigüenza 91, i al passatge Sigüenza 91 i 101, per tal de minimitzar qualsevol risc d’afectació durant l’enderroc de les altres finques.

Montse Montero, presidenta de l’Associació de Veïns del Carmel, ha indicat que és un projecte amb “molt bona intenció” però s’ha mostrat preocupada per alguns aspectes. Ha comentat l’exemple de l’expropiació del número 95 i ha demanat que el procés sigui “conjunt i linial”. “Per molt que s’expropïi i hi hagi veïns encantats n’hi ha d’altres que no ho estan·”, ha assegurat.

En aquest punt, Alarcón ha admès que en el cas del número 95 hi havia discrepàncies perquè va ser declarat de “ruïna imminent”, un fet que fa que el valor de l’expropiació “sigui mínim”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Comença la primera formació dual que s’impulsa a la URV

Notícia següent

Augmenten els delictes a Platja d’Aro durant l’estiu

Notícies relacionades