La variant britànica suposa més del 90% dels casos

La variant britànica del coronavirus ha augmentat «ràpidament» en les últimes setmanes a Espanya i té una «disseminació àmplia», de manera que en onze comunitats ja és la causant de més del 70% dels casos, de les quals en cinc suposa més del 90%.

Són dades de l’Actualització de la situació epidemiològica de les variants de SARS-CoV-2 d’importància en salut pública a Espanya, publicada aquest dilluns pel Ministeri de Sanitat i que incideix en què, a més de la britànica, les principals variants de major impacte són la sud-africana (B.1.351) i la brasilera (P.1).

De la britànica, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) subratlla en el document que ha substituït de manera «ràpida» les variants prèvies, és la dominant en la major part dels països europeus, però també en altres localitzacions, com a Israel.

És «més transmissible, probablement més letal i no sembla que la fuita a la immunitat sigui important», i la seva situació a Espanya és «de disseminació àmplia i ha augmentat ràpidament en les últimes setmanes».

D’aquesta manera, en onze territoris, dels 16 dels quals es disposen les dades, suposa més del 70% de totes les variants i en 5, més del 90%.

En concret aquestes cinc comunitats són: Astúries (98,7%), Galícia (95,3%), Cantàbria (95%), Navarra (93,7%) i Catalunya (90%).

Les altres que estan també per sobre del 70% són Balears (81,8%), Castella-la Manxa (74,4%), Comunitat Valenciana (78,4%), Melilla (78,6%), Murcia (72,2%), País Basc (76,2%) i La Rioja (74%).