La transformació de la Via Laietana s’iniciarà el març

La transformació de la Via Laietana avança. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat (CEUIM) ha donat llum verda aquest dimarts a la reforma de la via per fer-la més amable, destinar més espai al vianant, a la bicicleta, al verd i a la mobilitat sostenible i fer que contribueixi a la reactivació del comerç local i del centre de la ciutat. Els vots a favor han estat del Govern municipal i ERC.

La reforma d’aquest carrer emblemàtic de la ciutat és una prioritat que es va engegar el mandat passat. L’equip de Govern va entomar aquest deute pendent de la ciutat i va començar a debatre el futur de la Via Laietana amb el veïnat, comerciants i entitats de l’entorn al llarg d’un procés participatiu i diverses sessions i jornades.

El juliol passat es van presentar els criteris d’actuació resultat de tota aquesta feina, que també incorporaven les necessitats de mobilitat detectades a partir dels usos de les ampliacions tàctiques de voreres fetes arran de la pandèmia. I els últims mesos s’ha seguit treballant amb tots els agents implicats i amb el grup municipal d’ERC per acabar de concretar la proposta. Tot plegat, amb l’objectiu de fer de la Via Laietana un lloc on sigui còmode passejar-hi i comprar-hi, que uneixi més bé els barris del Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i amb un espai predominant per al vianant, el transport públic i la bicicleta.

Així, les voreres s’amplien fins a 4,05 m al llarg de tot el carrer, des de la plaça d’Urquinaona fins a la d’Antonio López –que properament se separarà i esdevindrà les places d’Idrissa Diallo i de Correus–. Les amplades actuals van dels 2,6 als 3,5 metres, de manera que s’afavorirà el passeig vertical, i també es potenciarà la connectivitat transversal.

Hi haurà una gran plaça a Antoni Maura que unirà la Catedral amb el Mercat de Santa Caterina, i es generaran places noves als encreuaments amb els principals eixos de Ciutat Vella: a les cruïlles amb el carrer de Jonqueres, que fins ara té voreres de menys de 2 m i passarà a ser de prioritat per als vianants, i als de les places de l’Àngel i d’Antonio López. En aquests espais es reforçarà l’arbrat i es millorarà la pavimentació i la il·luminació.

També es reubicaran i s’ampliaran els passos de vianants per millorar la connectivitat dels eixos transversals de Ciutat Vella. L’actuació a la plaça d’Antonio López, que també preveu la pacificació dels carrers de la Fusteria, Àngel J. Baixeras i Consolat de Mar, inclourà un pas de vianants molt més ample que l’actual per connectar les dues places a banda i banda de la Via Laietana. I es faran dos nous passos de vianants: un que enllaçarà la plaça de Correus amb el moll de la Fusta i un altre directe al carrer Llauder que connectarà amb la Barceloneta. En total, el conjunt dels passos de vianants de la via passarà d’una amplada acumulada actual de 77 metres lineals a 126.

Pel que fa a la mobilitat, en sentit pujada hi haurà un carril per a busos i taxis que també podran utilitzar els veïns i veïnes de la Via Laietana i de la Barceloneta per garantir la bona connexió del barri. D’aquesta manera, no hi haurà trànsit privat general en direcció Urquinaona, i el recorregut alternatiu serà per Picasso i Lluís Companys, trajecte que segons les estudis tècnics municipals només suposarà entre 1 i 3 minuts més.

Com a novetat, el carril bici s’ubica al costat de la vorera, al lateral i segregat del trànsit. En sentit baixada hi haurà un carril compartit per a busos i bicicletes i un carril de circulació limitat a 30 km/h. Aquests canvis garantiran que la Via Laietana sigui un carrer ciclable i segur.

Les parades de bus es col·locaran a les places noves i es garantiran espais per a autocars discrecionals. També s’assegura una bona solució per a les parades de taxis, que es duplicaran –es passarà de 4 a 8 places–, i per a la càrrega i descàrrega –es creixerà de 25 a 54 places–. I es garantirà l’accés al Mercat de Santa Caterina i als hotels.

Pressupost i calendari

La CEUIM ha aprovat avui inicialment dos documents: l’avantprojecte de reforma de tota la Via Laietana, que tindrà un pressupost total de 32,9 milions d’euros, i el projecte executiu del primer tram que es farà.

Segons el calendari previst, el març de l’any vinent començarà la renovació de les xarxes de serveis per tal de poder iniciar el juny la reforma del tram entre les places d’Urquinaona i d’Antoni Maura, que durarà 11 mesos i s’hi destinarà 16,8 milions d’euros. Des que s’iniciïn els treballs a les xarxes de serveis, es mantindran dos carrils de baixada a tota la via -un de bus i un de vehicles-, i de pujada els busos es desviaran cap al passeig de Picasso i els vehicles podran arribar fins a l’alçada de la plaça d’Antoni Maura. Un cop finalitzat el primer tram, s’executarà el d’Antoni Maura fins a Idrissa Diallo, que comptarà amb un pressupost de 16,1 milions d’euros.

L’Ajuntament té previst desplegar un dispositiu de comunicació important per informar i fer
seguiment de l’evolució de les obres. Es tractarà de mantenir al dia al veïnat i comerciants per minimitzar les afectacions dels treballs i reduir les possibles alteracions a l’activitat habitual de la Via Laietana.