Barcelona

La sequera redueix les dutxes a les platges de Barcelona

La ciutat de Barcelona ha iniciat aquest mes d’abril la temporada mitjana de platges i, per tant, es posen en funcionament els serveis corresponents. La temporada mitjana estarà en funcionament de l’1 al 10 d’abril, tots els caps de setmana d’abril i del mes de maig i del 18 al 25 de setembre. A partir del dissabte 27 de maig s’iniciarà la temporada alta de bany amb l’activació de la resta de serveis en horari extensiu, i acabarà el 17 de setembre. Del 18 al 25 de setembre tornarà a ser temporada mitjana. Els lavabos públics i les dutxes, així com les guinguetes reprenen el seu servei, però degut a la declaració d’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica només hi ha disponible en funcionament una sola dutxa per platja.

Durant la temporada mitjana de bany, s’obriran els lavabos públics que funcionaran de les 10.30 hores a les 18.00 hores, els quals ampliaran el seu horari fins a les 20.00 hores en temporada alta. Gràcies a la taxa turística s’han pogut renovar dos lavabos, un dels quals és per a persones amb diversitat funcional. El servei de Salvament i Socorrisme tindrà un màxim de 60 socorristes en 21 torres de vigilància.

Els usuaris de les platges disposaran de servei de gandules i para-sols vinculats al servei de guinguetes. A l’inici de la temporada mitjana de bany de les 16 guinguetes de les platges de Barcelona, es preveu un total de 14 guinguetes muntades. La resta de guinguetes s’aniran muntant progressivament. Enguany continuarà la implementació del got reutilitzable a totes les guinguetes, acostant l’estratègia del residu zero a les platges, basada en la prevenció i la reducció de generació de residus amb la imprescindible complicitat dels usuaris i usuàries. El servei de bany assistit, actualment en tramitació, s’iniciarà com més aviat millor, dins el termini que s’ha fet altres anys coincidint amb la temporada alta.

Prohibit fumar

Des de l’estiu passat les platges de la ciutat són platges sense fum, una regulació aprovada definitivament que declara com a espais lliures de fum totes les platges de la ciutat i a aquest efecte estableix la prohibició del consum de productes del tabac i la utilització de dispositius susceptibles d’alliberament de nicotina en aquests espais. Aquesta prohibició es fonamenta en la protecció del medi ambient i el dret de la ciutadania a gaudir d’un espai públic net, lliure de fum i de burilles de cigarreta, la preservació de la convivència ciutadana i la protecció de la salut de les persones, particularment de les més vulnerables.

Els treballs al voltant de la iniciativa van iniciar-se amb el desenvolupament d’una prova pilot que va obtenir molts bons resultats durant l’estiu del 2021 i que va ser liderada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona i Barcelona Cicle de l’Aigua. L’any 2022, amb l’aprovació de la nova llei de residus es va decidir estendre la limitació de fumar a totes les platges de la ciutat, inclosa la Zona de Banys del Fòrum, a través de la modificació d’ordenança. El primer any de regulació, la iniciativa va tenir una alta acceptació entre la ciutadania i el grau de satisfacció va ser molt elevat. El residu burilla però, es va mantenir present a les platges. Les persones usuàries van manifestar en un 72% que havien vist burilles concentrades principalment al costat del passeig i de les infraestructures.

És per aquest motiu que aquesta temporada es dirigeix la campanya cap a la consolidació de la iniciativa, continuant amb el seguiment de la seva implantació i treballant en la sensibilització de les persones usuàries. Un any més, el servei d’informació de platges continuarà tenint un paper essencial en el seguiment de la iniciativa, informant a les persones usuàries sobre la regulació, els efectes del tabac sobre la salut i, enguany, es farà especial èmfasi en l’efecte de les burilles a l’entorn, un aspecte que a més serà potenciat des del Centre de la Platja i a través de la campanya de comunicació específica de les platges.

Neteja de la sorra i de l’aigua

A banda del servei de neteja de la sorra, que opera durant tot l’any, durant la temporada de bany es posen en funcionament també els serveis de neteja de l’aigua i el del manteniment dels espais litorals de la ciutat. Atenent a l’increment d’usuaris i la posada en marxa de serveis i equipaments de la franja litoral de la ciutat, el servei municipal de neteja reforça les tasques en aquests espais. El dispositiu de neteja incorpora equips en tres torns que gestionen les 268 papereres per a tota la temporada, mitja i alta, i facilita a les guinguetes el servei de recollida selectiva en les cinc fraccions de residus. A les zones dures pavimentades i als accessos hi ha instal·lades papereres dobles per facilitar la disposició de residus.

En temporada mitjana, entre els dies 1 d’abril i 31 de maig, el servei de neteja a les platges es realitza diàriament (inclosos diumenges i festius). Inclou les següents tasques: escombrada manual de la sorra, garbellat mecànic de la sorra, buidat de les papereres de doble fracció de la sorra, escombrada manual dels accessos i buidat de les papereres, neteja amb aigua de porxos i zones dures i recollida de bujols de selectiva de les guinguetes.

Durant aquest període hi ha previst un augment dels recursos destinats a la neteja manual de la sorra i al buidat de papereres. De l’1 de juny al 30 de setembre, inclosos els diumenges i dies festius, es destinen 26 equips de treball amb 45 operaries, en tres torns, i s’utilitzen 25 vehicles, que realitzen les mateixes tasques que en temporada mitjana i hi afegeixen: escombrada i manteniment de neteja de l’espai per a gossos de la platja de Llevant, operació del sistema de reg de sorra de les platges de la Barceloneta i escombrada mecànica de porxos i zones dures.

També s’activa el servei de neteja de residus flotants de la superfície de les aigües litorals amb les embarcacions Ona Safe, que tenen capacitat per realitzar treballs de neteja a voramar, tot i que concentren la seva feina en recollir el residu abans que entri a la zona reservada als banyistes. El servei es realitzarà amb les embarcacions, dues en torn de matí i dues en torn de tarda, els caps de setmana del mes de maig i del mes de setembre i diàriament entre el 28 de maig fins l’11 de setembre. Molts d’aquests residus arriben al trencant de l’aigua i espigons on les embarcacions no poden accedir. Per això, coincidint amb la temporada alta de bany, es reforça amb una brigada de neteja manual treballant des de la sorra. Com a reforç del servei de neteja de la superfície del mar, i per tal de reduir l’impacte del residus flotants a les aigües litorals i platges, l’interior de la xarxa de clavegueram està dotat d’un sistema de retenció de sòlids “pintes” amb l’objectiu de captar part del residu a l’interior de la claveguera i evitar que es dispersi al mar. Aquest sistema permet recollir el residu de manera concentrada abans de que arribi a les aigües litorals.

Esports

Aquest any s’inicia el desplegament de les noves mesures de regulació i ordenació de l’ús esportiu de les platges que van aprovar-se el mes de gener. La nova normativa té per objectiu garantir la convivència d’usos a les platges. Per tant, persegueix que les activitats i els esports majoritaris que s’hi realitzen es facin de forma respectuosa amb la resta d’usuaris. Durant els darrers anys i especialment durant la situació de pandèmia, les platges de Barcelona han esdevingut un espai públic d’ús intensiu per a una part important de la ciutadania que contrasta amb la disminució de la superfície disponible de platja des de fa una dècada.

Respecte les activitats d’esport a la sorra, s’han habilitat zones per la pràctica d’esport lliure sense limitació horària i zones per la pràctica d’esport d’activitats organitzades, amb uns horaris establerts en funció de la temporada de platges.

Pel que fa a la pràctica d’esport lliure, durant la temporada baixa els usuaris han pogut gaudir de la meitat de la platja per fer les seves activitats (unes 420 pistes en simultani). Amb l’inici de la temporada mitjana, aquestes activitats s’han limitat als espais habilitats reservats a les platges de Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària i Bogatell, que han estat senyalitzats mitjançant cartell i amb pal i corda. Concretament s’han habilitat 6 zones per la pràctica de l’esport lliure (que suposen 38 pistes) i que se sumen a les ja existents (11 pistes de voleibol, 1 de futbol i 1 de corball). Està permès fer esport en tots aquests espais (els nous i els ja existents) sense límit d’horari.

Pel que fa a la pràctica d’esport organitzat, s’han habilitat 7 pistes, que complementen a les 3 pistes també reservades per la pràctica organitzada i ja existents al passeig Marítim de la Mar Bella. Es recorda que qualsevol activitat organitzada ha de sol·licitar permís i haurà de fer la pràctica en la zona determinada en el mateix permís. Així, des del 10 de març, les empreses i entitats que duen a terme activitats esportives organitzades ja ho fan amb aquest permís. Pel que fa a les dades en quant a aquest tipus d’activitats organitzades, destacar que fins la data, s’han sol·licitat el 70% de les pistes esportives reservades, totes elles per fer vòlei platja, el que suposa haver autoritzat 1.064 hores totals d’aquest esport, que són uns 532 aproximadament partits/entrenaments.

També es regula la pràctica de surf, pàdel surf i windsurf, que es permet durant tot l’any. En general, encara que hi hagi bandera vermella, està permesa la pràctica del surf en situació de prealerta i alerta del Pla bàsic d’emergència municipal per mal estat de la mar (PAEM), i en aquests casos és responsabilitat de la pràctica de l’esport el mateix esportista. No obstant això, les forces i cossos de seguretat, excepcionalment, poden prohibir expressament aquesta pràctica si perceben que hi ha un risc greu i concret per a la seguretat de les persones. No està permesa la pràctica del surf quan s’activi el pla en situació d’emergència. En tot cas, es recomana disposar d’una llicència federativa o assegurança.

Es recorda que durant la temporada de bany mitjana i alta, aquests esports s’han de practicar fora de la zona de bany exclusiva dels banyistes delimitada amb boies. L’accés a l’exterior de la zona de boies s’ha de fer obligatòriament pels canals abalisats d’entrada i sortida d’embarcacions a les platges.

Per a la pràctica de la pesca recreativa, s’ha habilitat una àrea delimitada senyalitzada amb un tancament perimetral a la platja de la Barceloneta en horari de 19 a 21 hores. Es pot practicar lliurament a totes les platges de 21 a 10 hores.

Més espai per a gossos

L’espai dirigit a les persones amb gos estarà situat a l’extrem nord de la platja de Llevant i iniciarà el funcionament en la temporada alta, a partir del 27 de maig. Aquesta àrea es va posar en marxa l’any 2016 i està situada a un dels extrems de la platja i delimitada de la resta de la platja mitjançant una tanca. La principal novetat d’aquest any és que les persones amb gos disposaran d’un 20% més d’espai, passant dels 1.250 metres quadrats a 1.500 metres quadrats, amb capacitat per a 120 gossos. Aquesta adequació de l’espai suposarà un augment del confort dels usuaris.

Aquest espai disposa d’informació sobre el grau d’ocupació que es podrà consultar a la web de banys i platges de l’Ajuntament de Barcelona. Seguint el mateix sistema que l’utilitzat per conèixer el grau d’ocupació de les platges de la ciutat, la platja de gossos també té un semàfor per indicar si el grau d’ocupació de la platja és baix, normal, alt o molt alt. Amb aquesta mesura, la persona usuària podrà saber previ accés a la platja de gossos la disponibilitat de l’espai.

A l’entrada de la zona es manté el servei d’informació ambiental que funcionarà de 10.30 a 19.30 hores. A més d’explicar com funciona l’espai, en aquest punt es realitza el control de xip als animals com a requisit per poder-hi accedir. Tot el mobiliari de la zona de gossos està adaptat a les necessitats dels animals. En aquesta zona, es realitza un servei de neteja manual matí i tarda a la zona de platja, a les passeres de fusta, a l’espigó i a la zona d’accés i aparcament. Durant la nit es realitza una neteja mecànica amb tractor a una profunditat de 8 cm per contribuir a un major airejat de la sorra.

La temporada 2022 van visitar la zona un total de 13.728 gossos, dels quals aproximadament el 70% provenien de la ciutat de Barcelona.

Servei d’Informació de Platges

Enguany les tasques d’informació se centraran en la implantació del decret de regulació i ordenació dels usos esportius de les platges, el reforç de la informació sobre les platges sense fum i la informació i sensibilització sobre les violències masclistes a través del punt lila diürn que estarà disponible en temporada alta.

Per la temporada mitjana es preveu un dispositiu de sis informadors i dos coordinadors i l’obertura dels locals d’Informació de Barceloneta, Bogatell i Nova Mar Bella en horari de 10.00 a 19.00 hores. Per la temporada alta l’equip s’incrementa per donar un millor servei i es preveu un dispositiu de 22 informadors i 2 coordinadors en horari de 10.00 a 20.00 hores.

Els usuaris disposen d’un ampli ventall de suports in situ i tecnològics per conèixer a l’instant l’estat de les platges: panells informatius digitals ubicats a les platges de la Mar Bella, Bogatell i a Sant Miquel, la web municipal o a través de les aplicacions mòbil iBeach, platgesCat i info Platges disponibles per a Iphone i Android. Tots els dispositius ofereixen informació en temps real sobre l’estat de la mar, les banderes, les temperatures i la insolació (incidència raigs UVA), la qualitat de l’aigua, la presència de meduses, l’ocupació de les platges o localitzen els serveis municipals disponibles a les platges com la Guàrdia Urbana, lavabos i transports.

Les platges disposen d’una quinzena de punts WIFI degudament senyalitzats per garantir la qualitat de la senyal al litoral. Els punts es localitzen a la platja de Sant Sebastià (2), Barceloneta (2), Somorrostro (4), Nova Icària (1), Bogatell (2), Mar Bella (1), Llevant (1), a l’Espai de Mar i al Centre de la Platja.

Sensibilització i Educació Ambiental

El Centre de la Platja (CdP), l’equipament d’educació ambiental referent sobre l’àmbit marí i litoral de Barcelona, obrirà les seves portes de l’1 d’abril al 31 d’octubre. Situat a la platja del Somorrostro, a peu de sorra, ofereix un programa d’activitats gratuïtes, de dimarts a diumenge, de 10 a 14 hores. El programa té com a fil conductor el mar, i es desenvolupa amb una visió àmplia de la sostenibilitat, oferint activitats relacionades amb el medi ambient però també de caire més social i econòmic.

Des de l’abril fins a l’octubre el CdP ofereix mesos temàtics amb l’objectiu de conformar un programa variat i adreçat a tots els públics, en els que s’inclouen diferent tipologia d’activitats (tallers, xerrades, exposicions). Concretament, aquesta temporada s’inicia l’activitat el mes d’abril amb ‘Un mar en femení’, on es preveu donar veu a dones del mar (pescadores, científiques, emprenedores); al maig l’eix temàtic serà ‘Un mar d’oportunitats’, amb l’objectiu d’aproximar-se al mar des de la mirada de les persones migrants; al juny ‘Un mar viu’, que permetrà a les persones usuàries conèixer la seva riquesa natural; al juliol ‘Un mar en canvi’, per entendre com el canvi climàtic està afectant a aquest medi vulnerable; a l’agost, el tema serà ‘Un mar net’, en el que s’abordarà la problemàtica dels residus; al setembre ‘Un mar que fa història’, per repassar el lligam històric de la ciutat amb el seu litoral; i es finalitzarà la programació a l’octubre, amb ‘Un mar que fa ciutat’, que es centrarà en el la importància de l’acció ciutadana envers els canvis globals.

Per altra banda, l’equipament també coordina totes les accions de sensibilització i recollida de residus del litoral de Barcelona, a les quals pot sumar-s’hi la ciutadania en col·laboració amb les diferents entitats ambientals que hi participen i que són expertes en aquest tipus d’activitat.

A més, disposa, des de l’any passat, d’un espai exterior per la realització de tallers i d’activitats que es coordina des del propi centre, que aquesta temporada es pretén potenciar i que en aquest sentit es posa a disposició de les entitats litorals. I està present a qualsevol punt de les platges i de la ciutat, gràcies al Laboratori de la Platja, un mòdul itinerant que permet realitzar tallers relacionats amb el mar.

Tags: Barcelona
Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Enxampen tres joves del Baix Camp amb 25 quilos de cabdells de cànnabis

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Reus, juntament amb el Grup de Delinqüència Urbana de Cambrils, han localitzat i…

6 hores fa

Molins de Rei celebra el Dia Internacional dels Museus

L’Ajuntament de Molins de Rei ha preparat un seguit d’activitats i portes obertes amb motiu del Dia Internacional dels Museus…

6 hores fa

Sant Pere de Ribes acull l’inici de la segona edició de “Fem una Bio-Garraf?”

L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, a través del Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf,…

6 hores fa

Mor en caure pel balcó quan intentava recuperar el mòbil

Un home de 55 anys va morir ahir a l'Hospital de Son Espases després de patir lesions molt greus en…

7 hores fa

El Museu del Port de Tarragona celebra el 25è aniversari amb un centenar d’alumnes

El Museu del Port de Tarragona ha celebrat aquest dimarts, 13 de maig, els actes institucionals de commemoració del seu…

7 hores fa

Igualada es prepara per viure un cap de setmana d’esport urbà

Igualada viurà aquest cap de setmana del 17 i 18 de maig unes jornades plenes d’adrenalina, esport i espectacle amb…

7 hores fa

Esta web utiliza cookies.