Categories: Barcelona

La mentoria social millora la salut mental i emocional de les persones migrades

L’informe apunta com alguns indicadors de les trajectòries educatives dels adolescents migrants es deterioren durant el curs escolar. En aquest cas, la mentoria social, que implica que una persona voluntària els acompanya durant algunes hores a la setmana, els ajuda a no empitjorar de forma significativa.

En concret, els adolescents que hi participen en projectes de mentoria, perceben que milloren el doble en l’aprenentatge de la llengua que aquells que no. Per tant, els autors de l’estudi destaquen que la mentoria és un bon complement en la lluita contra el fracàs escolar.

El col·lectiu que representa majors canvis són els joves migrants sols. En concret, milloren molt en salut mental, resiliència, autoestima i esperança en un futur millor en comparació a altres joves que no tenen aquest suport. La mentoria és un suport de gran ajuda perquè puguin afrontar una transició a la vida adulta en una situació més estable i les seves aspiracions personals milloren el triple.

Segons apunten els autors, la mentoria també incideix de forma positiva en la inclusió de les persones adultes sol·licitants d’asil, afavorint el seu benestar socioemocional, complementant el suport formal i administratiu de les entitats d’acollida. Es crea un espai segur i còmode on aquestes persones se senten en confiança per aprendre la llengua. “M’ha ajudat molt a sentir-me com a part d’un grup i no com un invitat. Per a mi la mentoria era crear un espai d’identitat”, exposa Mahmoud Assy, mentorat del Programa Català de Refugi.

La creixent necessitat d’oferir suport a la inclusió social de les persones migrades i refugiades, més enllà d’una ajuda assistencial i de serveis socials, ha promogut l’emergència de nous programes d’assistència informal, sobretot durant els cinc anys anteriors a la pandèmia. “Davant l’auge dels projectes de mentoria social, cal apostar per la qualitat i la recerca. Ens hem d’assegurar que l’impacte que promovem sigui positiu i significatiu”, explica la directora de la Coordinadora de Mentoria Social, Marta López.

L’estudi, realitzat amb l’impuls de la Fundació “la Caixa” i amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, ha analitzat l’impacte de la mentoria en tres grups: l’adolescència d’origen migrant amb els projectes Rossinyol i enTàndem, el jovent migrant sol amb el projecte Referents, de Punt de Referència, i les persones adultes sol·licitants d’asil amb el projecte Programa Català de Refugi. En tots els casos es demostra que els mentors ofereixen un suport molt rellevant en els moments de transició que viuen les persones mentorades i que suposen un risc important per a la seva salut mental.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

El periodista Lluís Canut, que s’acaba de jubilar, pateix Parkinson

El periodista Lluís Canut, que recentment va jubilar-se, ha explicat que pateix Parkinson durant una…

1 minut fa

En marxa la 42a edició de Còmic Barcelona

Del 3 al 5 de maig de 2024, Barcelona celebra la 42a edició de Còmic…

20 minuts fa

Tarragona desplega un operatiu a la Part Baixa contra les conductes incíviques

Aquest divendres a la tarda diferents patrulles de la Guàrdia Urbana de Tarragona han desplegat…

41 minuts fa

Mònica Sales: “Volem construir un govern independentista. Junts no farà govern amb el PSC”

La candidata de Junts a la demarcació de Tarragona, Mònica Sales, ens dedica uns minuts…

42 minuts fa

ERC Lleida proposa un pla de xoc contra els excessos de velocitat a la Mariola

El grup d’Esquerra Republicana a la Paeria de Lleida ha presentat a la Comissió de…

54 minuts fa

Mor de càncer Carola Miró, dona de l’expresident Quim Torra

L’esposa de l’expresident de la Generalitat Quim Torra, Carola Miró, ha mort aquest dissabte al…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.