La Diputació de Barcelona aprova inicialment un pressupost de 1.008 milions, un 4% més

Marín remarca que està orientat a la sortida de la crisi de la covid-19

El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat inicialment aquest dijous el pressupost de la corporació i dels organismes autònoms, societats mercantils i consorcis que en depenen el 2021 de 1.008 milions d’euros, un 4% més que el del 2020.

La presidenta de la Diputació, Núria Marín; el diputat de l’àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz; i el de Cultura, Joan Carles Garcia Cañizares, han presentat el pressupost en una roda de premsa, que s’ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, PSC, En Comú Guanyem, PP i Tot per Terrassa; l’abstenció d’ERC i Cs, i cap vot en contra.

El pressupost inicial compta amb 965.234.000 euros, al qual se sumarà una partida addicional de més de 40 milions procedent del romanent de tresoreria, i tindrà com a objectiu principal fer front a l’efecte de la covid-19 i complir amb el pla de la corporació.

En concret, 35,9 milions es destinaran al pla de xoc per pal·liar els efectes de la pandèmia: s’invertiran cinc milions d’euros a la millora dels camins municipals, 10,3 milions al reforç econòmic i ocupació de la província, 16,9 a la reactivació sociocultural, i 3,7 més a programes d’emergència.

A més, la Diputació destinarà 23 milions a programes socials –un 8,6% més que l’any passat–, 10,4 milions a la reactivació econòmica dels municipis i 5,9 milions a un pla de xoc cultural.

85,1 milions seran pel Catàleg de Serveis, 80 milions per al Programa General d’Inversions (PGI), 12 milions per al pla d’ocupació i 12 més per al pla de garantia de benestar, i 211 milions per reforçar el suport financer i tributari dels governs locals.

També destinarà 9,9 milions d’euros a consolidar i augmentar els serveis que ofereix als ajuntaments i 14,8 milions per acabar de finançar la Xarxa de Governs Locals del mandat anterior.

LA SORTIDA DE LA CRISI

Marín ha valorat que es tracta d’un pressupost molt important per la situació actual marcada per la crisi de la covid-19, i ha destacat que “ha estat possible gràcies al consens i a la voluntat del govern, però també de l’oposició, de tots els grups polítics i dels municipis”.

Així ha dit que està orientat a la sortida de la crisi i que ha estat possible aprovar-lo perquè “la Diputació és una institució sanejada i forta” i per la derogació de les regles d’estabilitat pressupostària i financera de l’Estat i els anticipis que marca el projecte dels pressupostos generals de l’Estat (PGE).

“EL MÉS SINGULAR I EXTRAORDINARI”

El diputat de l’àrea de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz, ha assegurat que és el pressupost “més singular i extraordinari” que ha tingut mai la Diputació, perquè la pandèmia ha afectat dràsticament –ha dit– les despeses i els ingressos, i ha recordat que el 80% va adreçat directament als ciutadans i als ajuntaments.

El diputat de Cultura Joan Carles Garcia Cañizares (JxCat) ha valorat que és un pressupost bo i ampli perquè arriba a tota la demarcació, considera que ajudarà a “entendre com és el present i com abordar un futur més clar”, i assegura que permet afrontar la crisi i posar recursos.

GRUPS MUNICIPALS

El diputat d’En Comú Guanyem Jonatan Fornés ha destacat el pla de xoc específic per fer front a la pandèmia i el paper que considera que el món local ha de tenir en la recuperació, i Lluisa Melgares (Tot per Terrassa) veu una falta de concreció en temes de ciutat i considera que és clau incidir en polítiques d’educació i generar moviment en l’economia.

D’altra banda, Daniel Gracia (PP) ha dit que “no és el pressupost ideal”, però que hi donen suport pel moment excepcional de la pandèmia; Salvador Tovar (Cs) ha criticat aspectes com el capítol de despeses, que considera que s’hauria de corregir; i Dionís Guiteras (ERC) creu que es podria haver fet “molt millor”, amb més temps, planificació i consens.