Suspès l’enderroc de 32 habitatges il·legals a Alcanar

Els veïns van presentar davant del jutge un incident d'execució adduint "indefensió" per aturar in extremis la demolició, adjudicada ja per l'Ajuntament canareu

El jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat suspendre l’enderroc dels 32 habitatges il·legals aixecats per la promotora Turov a la urbanització de Serramar, a Alcanar Platja, fins que no es resolgui el fons del recurs judicial presentat pels afectats. El consistori va adjudicar fa poques setmanes l’obra a una empresa especialitzada, tal i com li havia requerit el mateix jutjat. Ara, però, les màquines no podran actuar fins que no s’hagi resolt l’incident d’execució que van presentar in extremis els veïns, tot adduint que havien patit “indefensió” al llarg del procés judicial. Així ho posa de relleu la providència emesa fa pocs dies pel titular del jutjat tarragoní que, inicialment, no va admetre la demanda de suspensió cautelar inclosa en l’incident dels veïns. La providència arriba després que els afectats presentessin un recurs contra aquesta inadmissió amb nous arguments i documentació.

“Ens dóna esperança perquè no ha estat negativa. Si no ens haguessin admès la suspensió, això volia dir que el jutjat tenia ja pràcticament la resolució presa, que no pensava impedir l’enderroc. Per això tampoc no el suspenia. Si el suspèn és perquè té dubtes. No vol dir que ens hagin de donar la raó en el fons del tema: però té dubtes i ho vol estudiar bé. És l’esperança que ens queda”, ha raonat l’advocat de més d’una vintena de propietaris afectats, Llorenç Cortadella. La mesura intentaria evitar un atzucac jurídic: que s’acabi donant la raó a l’incident d’execució plantejat pels veïns un cop s’hagués ja materialitzat l’enderroc. Els propietaris argumentaven que no se’ls va donar la possibilitat de comparèixer al procediment judicial des d’un primer moment, evitant que no s’hagin pogut defensar. Per això, afegeixen, si s’executés l’enderroc es faria en situació d’indefensió.

Per la seva banda, l’Ajuntament d’Alcanar, tot i haver tingut notícia de la suspensió a través del seu gabinet jurídic, ha evitat de moment valorar-la perquè assegura desconèixer el contingut exacte de la providència. “De moment, es desconeix quines implicacions tindrà aquesta suspensió”, assegura el comunicat, tot apel·lant a la “prudència” i a “evitar confusions”. El govern municipal reitera que es tracta d’una situació complicada, que està obligat a complir les sentències judicials i ha mostrat el seu “suport” a les persones afectades. La passada tardor, i amb la sentència ferma que l’obligava a enderrocar, el consistori va intentar suspendre el procés demanant al jutge que resolgués definitivament l’incident plantejat pels veïns. El passat mes de febrer, la junta de govern local va aprovar adjudicar les obres a l’empresa Rigel Over SL per 110.000 euros.