El mercat de Sant Antoni obrirà a la primavera

Les obres de rehabilitació, que han suposat un cost de 60 MEUR, entren en la seva recta final

Després de finalitzar les obres de l’estructura de l’edifici del mercat de Sant Antoni, a partir de la setmana que ve els paradistes ja podran començar a construir les seves noves parades en un edifici dividit en 5 plantes i que comptarà amb 53.388 m2 de superfície. En l’interior del mercat hi haurà 52 parades d’aliments i 105 als encants. A més, a l’exterior s’habilitaran unes marquesines perquè el diumenge s’hi instal·lin 78 parades de llibres. El cost total de la rehabilitació de l’edifici és de 60 MEUR. Aquesta inversió es deu al fet que s’hagi trobat un fragment de via Augusta sota del mercat i també una part de la muralla medieval que s’han conservat després de la rehabilitació.
De fet, en la planta -1 s’ha creat un accés des del carrer Urgell i un altre des del carrer Manso que permet passejar entre aquest mur medieval. Per conservar-lo, els tècnics van haver de falcar-lo des de la base amb unes barres de ferro mentre es construïa el soterrani de l’edifici i, posteriorment, es va realitzar la base de formigó.

Pel que fa al tros de via romana, des del Museu d’Història de Barcelona es decidirà quin procés de museïtzació es realitza. De moment ja s’ha reservat tot un espai per poder veure l’espai, però deixen a mans del museu de la ciutat quin ús acabin tenint aquestes restes romanes.

Segons els arquitectes de l’obra Pere Joan Ravtellat i Carme Ribas, “aquest és un format innovador” a l’hora de treballar amb restes arquitectòniques. De fet, asseguren que la permanència d’aquestes dues restes històriques ha estat “el repte més important” d’aquesta obra. Tot i desconèixer que hi havia aquest mur medieval i la via augusta, en el moment de la troballa es va redissenyar el projecte per incorporar-ho en l’edifici.

A banda de les 157 parades que hi ha a l’interior del mercat, en la planta -1 també hi haurà dues superfícies comercials. D’una banda s’hi instal·larà un supermercat que complementarà l’oferta de les parades i en l’altre local es preveu que sigui un local comercial però no destinat a l’alimentació. En nivells inferiors també hi haurà dues plantes d’aparcament amb una capacitat de 400 vehicles.

L’espai també compta amb una aula de cuina comunitària de 96 metres quadrats, un espai per a joves de 72 metres quadrats i bucs per a assaig de grups de música de 45 metres quadrats. També s’ha reservat una sala d’exposicions i també d’usos polivalents de 105 metres quadrats per a usos veïnals i un despatx per a les entitats veïnals.

L’obertura d’aquest nou mercat es fixarà una vegada els paradistes hagin acabat les seves obres, que es preveu que sigui a finals d’abril. De tota manera, el regidor de Comerç, Agustí Colom, ja ha assegurat que la inauguració serà “abans de l’estiu”.

A l’interior del mercat de Sant Antoni també hi haurà 3 bars, menys dels que hi havia abans de la reforma. De tota manera, cap d’ells tindrà l’opció de tenir terrassa, ja que es troben molt a l’interior de l’estructura. Pel que fa a espais de degustació, de moment la majoria de parades descarten poder oferir menjar al mercat.

El nou mercat anirà lligat d’una reforma dels espais exteriors. De fet, es recuperaran quatre espais que fins abans de les obres es destinaven a la càrrega i descàrrega de les parades, que ara ja s’ha habilitat tota una planta del soterrani a aquesta funció. Aquests espais exteriors permetran la creació d’una nova plaça i la realització del mercat de llibres dominical.