Endesa avança amb el Pla Collserola

Aquests treballs comporten una inversió de 400.000 euros

Fotografia de la xarxa aèrea del Pla de Collserola

Endesa continua avançant amb el Pla Collserola per tal de racionalitzar la xarxa aèria d’alta, mitjana i baixa tensió ubicada dins del Parc Natural de la Serra de Collserola, així com de la seva zona d’influència. Així, dins del terme municipal de Barcelona, a tocar de la Torre de Collserola, la Companyia ha desballestat aquest matí, amb l’ajuda d’un helicòpter, 9 torres metàl·liques d’una línia elèctrica, 102 aïlladors, un transformador, i gairebé cinc quilòmetres de cablejat. Aquesta és una de les 37 actuacions que es realitzaran fins el 2019, emmarcades en un conveni signat entre la Companyia i el Consorci del parc, i amb una inversió total aportada íntegrament per Endesa de prop de 4,5 milions d’euros.

Els treballs d’aquest ambiciós projecte, que va començar el passat mes de març, suma avui una nova actuació, que ha suposat una inversió de 400.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia. Així, en aquesta nova etapa, s’ha desballestat íntegrament una línia elèctrica aèria de mitjana tensió que discorria entre la Torre de Collserola i la plaça de la Televisió, al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Al retirar aquesta infraestructura quedava desatès el subministrament a la masia de Ca n’Estisora (situada al mig d’aquest tram), de manera que ara se l’alimenta a través d’una línia de baixa tensió ja existent a la zona. El desmuntatge ha comportat l’eliminació tant de les torres metàl·liques com del cablejat. Igualment, els treballs –que han necessitat l’ajuda d’un helicòpter, donada l’orografia del terreny– han permès també la retirada d’un punt de transformador aeri.

4,5 milions per als proper tres anys

Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola van signar el passat 14 de març un conveni en el qual Endesa es compromet a invertir, fins al 2019, prop de 4,5 milions d’euros en la infraestructura i les instal·lacions elèctriques de la Companyia que es troben situades dins d’aquest espai natural. Així es reforça la col·laboració entre ambdues parts, iniciada fa més de 20 anys. El pla inclou, entre d’altres, la reducció d’un 19% del traçat aeri i la substitució d’un 21% del cablejat convencional per un nou sistema trenat que minimitza la seva presència en aquells punts on sigui impossible reconfigurar la xarxa o suprimir-la.

En total és previst que la Companyia realitzi 37 actuacions, les quals permetran racionalitzar i integrar la xarxa elèctrica, a més de beneficiar la qualitat del servei amb a la introducció de les últimes innovacions tecnològiques, tant pel que fa a les línies elèctriques aèries com per l’automatització i digitalització de la xarxa. Aquests treballs es portaran a terme en tres fases amb una inversió prevista del voltant d’1,5 milions d’euros anuals.

A banda d’aquest projecte, anomenat Pla Collserola, i com a resultat de la col·laboració entre Endesa i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, cada any es realitzen plans de neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica i des de l’any 1993 fins a l’actualitat s’han reconfigurat un total de 39,9 quilòmetres de línies elèctriques aèries en aquest Parc Natural, inclòs dins el Pla d’Espais d’Interès Natural i de la Xarxa Natura 2000.