Fomentar la declaració de símptomes i facilitar els aïllaments, requisits per a una vigilància eficient del coronavirus

Un article de l'ISGlobal aborda com detectar els casos i fer l'estudi de contactes ràpid per minimitzar els rebrots

Una anàlisi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) aborda els requisits per a un sistema eficient de vigilància i estudi de contactes de la covid-19. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les mesures de detecció, aïllament i estudi de contactes han de ser la “columna vertebral” de la resposta a la pandèmia. Els països que han evitat corbes epidèmiques molt agudes en poc temps ho han fet a través de la implementació primerenca d’estudis de contactes, com Corea del Sud o Nova Zelanda. Detectar de forma precoç i exhaustiva els casos; fomentar la declaració voluntària de símptomes i dotar de recursos que facilitin els aïllaments i les quarantenes són alguns dels requisits que recull l’estudi.
L’anàlisi, que forma part de la col·lecció ‘Covid-19 i estratègia de resposta’, recalca que és “important detectar els casos el més aviat possible i fer les proves diagnòstiques a totes les persones simptomàtiques”. “Si hi ha poques proves, cal considerar totes els simptomàtics com a casos possibles i fomentar la declaració voluntària dels símptomes”, recull la publicació.

Els autors de l’article destaquen que cal notificar els casos en temps real, o gairebé; planificar els recursos humans i tècnics necessaris per al dispositiu d’estudis de contactes i visualitzar les cadenes de transmissió per detectar els ‘punts calents’.

També plantegen facilitar recursos per al reallotjament, suport econòmic i ajudes assistencials per assegurar el seguiment dels aïllaments i quarantenes i proposa campanyes de comunicació inclusives, que “incorporin la perspectiva ciutadana, fomentin la confiança i clarifiquin els conceptes clau de l’estudi de contactes”.

Els requisits se centren en l’ús de la tecnologia per reduir el temps entre la detecció del cas i la prescripció de quarantenes però no inclouen la identificació de contactes per ‘bluetooth’ o geolocalització des dels telèfons mòbils, tot i que es podria afegir “si es considerés efectiu en algun escenari epidèmic, possible des del punt de vista de protecció de dades i acceptable per part de la societat”, indiquen. En tot cas, aquestes eines no poden substituir l’estudi tradicional de contactes, sinó ser-ne un complement, puntualitzen.

Els autors del document són Anna Llupià, de l’Hospital Clínic, i Maria Tusell, Júlia Montañà, Alberto García-Basteiro i Caterina Guinovart, de l’ISGlobal, centre impulsat per la Fundació La Caixa.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Els bars i restaurants de Barcelona podran ampliar les terrasses per instal·lar-hi fins a quatre o sis taules més

Notícia següent

Adjudicades per 4,83 MEUR tasques de conservació a l’N-420 a la demarcació de Tarragona

Notícies relacionades