Entra en funcionament el nou poliesportiu del Camp del Ferro de la Sagrera

L'equipament dona servei a 3.000 usuaris setmanals i ha suposat una inversió de 16,3 MEUR

Façana del nou poliesportiu Camp del Ferro de Sant Andreu. CEDIDA

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en funcionament el nou poliesportiu del Camp del Ferro, a la Sagrera, al districte de Sant Andreu. El nou equipament, edificat al carrer del Pare Manyanet, ha suposat una inversió de 16,3 milions d’euros i està preparat per donar servei a uns 3.000 usuaris i usuàries setmanals.

Es tracta d’una “obra singular” que permet la pràctica de diferents modalitats esportives, com handbol, bàsquet, futbol de sala, hoquei sobre patins o patinatge artístic, entre altres. Té tres pavellons poliesportius i una superfície construïda de més de 7.300 metres quadrats. L’edifici s’ha construït amb semisoterrat, amb sistemes d’alta eficiència energètica i amb criteris de sostenibilitat mediambiental.

Del nou poliesportiu ja en fan ús clubs esportius com l’Associació Esportiva Sant Andreu, el Club Patí Congrés, el Club Handbol Sant Andreu, el Club Patí Independent, Uroloqui, la Secció Esportiva Jesús Maria i Josep, i la Secció de Bàsquet de la Unió Esportiva Sant Andreu. També hi fan les activitats esportives els centres educatius Escola Congrés-Indians, Escola Turó Blau i el centre educatiu Monlau.

L’equipament té una arquitectura singular, amb tres pavellons per a la pràctica de diferents modalitats esportives. Està dotat de vestidors, magatzems per a material esportiu, graderies, un vestíbul i sales de formació i d’activitats dirigides. Una part del complex poliesportiu es troba semisoterrada, amb la finalitat de minimitzar-ne l’impacte i millorar la relació de l’edifici amb l’entorn.

Al nivell inferior es troben dues de les pistes per practicar, principalment, hoquei sobre patins i patinatge artístic. Al nivell superior hi ha la tercera pista. El vestíbul es troba a la planta baixa, amb una zona de doble alçada que relaciona visualment els diferents espais, i també s’hi ubiquen el bar i els despatxos d’administració. Des del vestíbul de la planta baixa es pot accedir a una de les graderies i a la segona planta hi ha les graderies i sales de formació i activitats.

El poliesportiu del Camp del Ferro ha obtingut la certificació ambiental del sistema d’avaluació internacional LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), desenvolupat pel US Green Building Council que fomenta el desenvolupament d’edificacions sostenibles i eficients energèticament. L’edifici, amb doble pell per a la protecció solar, pot emmagatzemar energia i això permet disminuir la demanda energètica per obtenir el confort interior i una bona qualitat de l’aire de l’interior. Un sistema de monitoratge intel·ligent controlarà els consums energètics i d’aigua.

També s’ha habilitat un aparcament de bicicletes propi i connexió a la xarxa de bicicletes de Barcelona, amb tres estacions d’aquesta xarxa a prop, i és pròxim a set línies de bus properes i dues línies de metro del transport públic. Està situat en una zona de vianants, amb un entorn verd i accessible, de vegetació autòctona amb una baixa necessitat hídrica.

El poliesportiu té instal·lades plaques fotovoltaiques i solars tèrmiques, que generen un estalvi energètic de 73,73 MWh/any i 98.511 kWh/any, respectivament. Més del 95% dels residus que ha generat l’obra es van desviar per ser valoritzats en comptes de ser enviats directament a abocadors.

La urbanització de l’entorn ha suposat una inversió d’1,5 milions d’euros i ha permès obrir i prolongar el carrer Virgili. La coberta amb formes ondulades juga visualment amb les onades de l’edifici que té just al costat, el de la Llotja, i s’han usat materials bàsics com el ferro, la fusta i el totxo, “una referència i record del passat industrial de la zona”.

Amb la posada en marxa del poliesportiu es desenvoluparan projectes com el ‘Grades Tranquil·les’, que vol fomentar el bon comportament i els valors de l’esport entre les persones que el gaudeixen com a espectadors; un mercat d’intercanvi de material esportiu, per fomentar l’economia circular; el Pista oberta, perquè se’n faci ús lliure en període de vacances d’estiu i festius; productes de km 0 i productes ecològics al bar; i activitats dirigides de conciliació familiar i per a persones amb diversitat funcional.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Un incendi crema dotze bungalous d’un càmping a Sant Pere Pescador

Notícia següent

Suport de l’Ajuntament a les treballadores i els treballadors de la planta de Saint-Gobain

Notícies relacionades