Els independentistes recorren al Congrés el veto a la llei d’amnistia apel·lant a la llibertat d’expressió

El recurs de reconsideració pretenen que la Mesa rectifiqui aquest veto i obligarà els altres grups parlamentaris a pronunciar-s'hi en la propera reunió de la Junta de Portaveus

temps lectura-Temps de lectura: < 1 minut

Els partits independentistes catalans del Congrés han presentat un recurs contra la decisió de la Mesa de la cambra baixa de rebutjar la tramitació de la proposició de llei per amnistiar tots els processats i condemnats per la consulta sobiranista del 2014 i el procés independentista del referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

L’òrgan de govern del Congrés, seguint l’informe dels lletrats, va inadmetre la iniciativa per inconstitucional, els representants d’ERC, Junts, PDeCAT i la CUP esgrimeixen que impedir el debat de la llei suposa una vulneració del dret a la llibertat d’expressió.

Aquesta llei, que els independentistes havien promès que presentarien al Congrés abans de les eleccions catalanes, pretén amnistiar “tots els actes d’intencionalitat política, independentment del resultat”, des de l’1 de gener del 2013.

Però els lletrats del Congrés van desaconsellar tramitar-la en la mesura que, com que suposa un indult generalitzat, “entraria en una contradicció palmària i evident” amb l’article 62 de la Constitució, que impedeix autoritzar indults generals. L’última amnistia es va aprovar el 1977, precisament com un pas previ a les Corts Constituents.

Seguint aquest criteri, la Mesa del Congrés va rebutjar que la iniciativa tirés endavant. Això sí, la decisió no va ser unànime: el PSOE, el PP i Vox la van rebutjar, mentre que els tres membres d’Unides Podem hi van donar suport.

El recurs de reconsideració pretenen que la Mesa rectifiqui aquest veto i obligarà els altres grups parlamentaris a pronunciar-s’hi en la propera reunió de la Junta de Portaveus. Altres socis del Govern central com el PNB, Bildu o Compromís ja havien anunciat el seu suport a la proposició de llei.