Els catalans, més exposats que mai a la ciberdelinqüència

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Internet Segura, l’empresa valenciana S2 Grup ha destacat que la pandèmia ha provocat que els ciutadans ens trobem més exposats que mai en la xarxa i a l’acció dels ciberdelinqüents.

Segons dades de l’INE, l’ús d’Internet està absolutament generalitzat a Espanya i així ho avalen les xifres amb 95,3% de les llars connectades i 15,5 milions de persones disposen d’accés a Internet.

“El teletreball fa un any que s’ha implantat en tots els treballs on és possible, no obstant això, no s’ha fet amb totes les mesures de ciberseguretat. Això fa que els empleats des de casa tinguin accés a les dades de la companyia on treballen, igual que succeeix amb els directius, d’aquesta manera tota la informació està més oberta i disponible. Això és la configuració del que podem dir la ‘tempesta perfecta’ d’un ciberatac”, ha assegurat José Rosell, soci-director de S2 Grup.

Des de l’empresa de ciberseguretat s’ha destacat que en l’últim any l’ús laboral d’Internet s’ha triplicat al nostre país i el fet que a través de la nostra casa es pugui accedir a les dades de la nostra empresa, ens converteix en víctimes més apetibles per als ciberdelinqüents.

“En la llar no prenem les mesures de seguretat adequades. De fet, les contrasenyes més utilitzades a Espanya continuen sent 123456, 123456789 i 12345. El robatori d’una de les nostres credencials, pot donar accés a tots els nostres comptes, ja que en moltes ocasions, repetim. A això cal sumar, que l’ús poc segur de les xarxes Wifi, ens exposa també al fet que ciberdelinqüents es connectin a la nostra xarxa”, ha emfatitzat Miguel A. Juan, soci-director de S2 Grup.

Davant aquesta situació, experts de la companyia han destacat que un dels aliats per a combatre la ciberdelinqüència en les llars és la Intel·ligència Artificial (IA). Un exemple, “Soffie” de S2 Grup. Aquesta plataforma de IA ha suposat una revolució en l’àmbit de la Internet de les Coses connectant tots els sensors d’una llar (altaveus intel·ligents, TV, llums, etc.) per a estar a cura de les persones que l’habiten, mascotes, etc.

A més, al costat d’aquestes funcionalitats i múltiples capacitats de cura de les famílies, Soffie ajuda en la cura de la vida digital de les llars identificant si alguns dels nostres comptes ha estat compromesa o si hi ha algun dispositiu “estrany” connectat a la nostra xarxa, per exemple. D’aquesta manera, adverteix si hi ha alguna alerta que requereixi canviar les contrasenyes dels nostres comptes o dispositius, adverteix si s’ha detectat una cosa sospitosa amb relació a elles en la deep web, etc.

Des de S2 Grup, s’ha conclòs que amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Internet Segura hem de donar una especial atenció a aquest assumpte i a l’ús cibersegur de les noves tecnologies perquè cada any les conseqüències de l’acció dels ciberdelinqüents és major en nombre de delictes, diners i persones afectades.