El túnel de la plaça de les Glòries de Barcelona s’estrenarà al novembre en tots dos sentits

Llum verda al pla que preveu fer tres edificis nous amb 562 habitatges, dels quals 197 protegits

El túnel de la plaça de les Glòries de Barcelona s’estrenarà al setembre en sentit sortida de la ciutat i a finals de novembre en tots dos sentits segons ha anunciat la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. La Comissió de Govern ha donat llum verda al pla que desenvolupa urbanísticament l’espai de la plaça de les Glòries situat entre els carrers de Castillejos, Badajoz-Independència, Consell de Cent i el parc de la Canòpia. El document ordena els usos de tot aquest àmbit i hi situa els equipaments públics, habitatges i el verd. Es preveuen 562 habitatges nous, dels quals 197 seran protegits, i s’ubicaran en tres edificis nous que també acolliran comerços i serveis.
El pla redefineix la imatge urbana de l’àmbit, de 42.369 m2, per integrar-hi el nou parc de la Canòpia i els nous edificis i usos. Tot plegat, garantint una transició adequada entre el teixit de l’Eixample que envolta la plaça i el nou parc, segons ha dit Sanz

Pel que fa als equipaments, dins l’àmbit hi ha l’Escola Encants i l’Escola Bressol Leonor Serrano, que mantenen la seva ubicació. A partir de les aportacions rebudes en el procés d’informació pública s’ha decidit incorporar el CEIP Gaia a l’antiga fàbrica de paraigües del carrer del Dos de Maig. Aquest centre ara està ubicat provisionalment als antics mòduls prefabricats de l’Escola Encants, i amb el Consorci d’Educació de Barcelona s’ha avaluat que el programa funcional encaixa bé a l’antiga fàbrica i hi ha la superfície de pati necessària. A més, es mantindran els elements constructius i tradicionals fabrils d’interès de l’edifici.

S’hi faran 562 habitatges, dels quals el 35% seran protegits. Se situaran en tres edificis nous que es construiran als fronts del carrer de Consell de Cent, Castillejos i l’avinguda Diagonal, i que també acolliran comerç i serveis a les plantes baixes i planta primera per donar continuïtat als usos de l’entorn i garantir l’habitatge com a ús principal.

El sostre edificable serà de 50.000 m2, dels quals 45.000 es destinaran a habitatge i 5.000, a comerços i les activitats econòmiques. Pel que fa a la volumetria s’ha allunyat els edificis més alts dels equipaments educatius previstos per generar un espai lliure de més qualitat i un millor assolellament dels centres. Sanz ha dit que no es faran edificis molt alts. “Queda descartat, i el màxim serà planta baixa més onze”, ha dit.

Sanz ha destacat que les obres del túnel van a “bon ritme” malgrat la “situació complicada” en el context de la pandèmia. En aquest sentit, s’està executant l’obra civil i part dels treballs d’instal·lacions i d’acabats del túnel. L’actuació consisteix en la construcció d’un túnel urbà -dos tubs independents amb circulació unidireccional- amb una longitud total de 957 metres, situat entre el carrer Castillejos i la Rambla de Poblenou.