El govern de Colau descarta per ara que la Guàrdia Urbana faci ús de pistoles tàser

Batlle no creu que la mesura proposada per Cs respongui a una "necessitat operativa"

El govern d’Ada Colau descarta per ara que la Guàrdia Urbana faci ús de pistoles tàser. Ciutadans havia proposat incorporar l’ús d’aquest tipus de pistoles perquè en un context de desconfinament i “inseguretat” és un mètode que “impedeix el contagi i facilita la seguretat”. La proposició, presentada a la comissió de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat rebutjada pels vots contraris de BComú, PSC i ERC. “En aquests moments no creiem que respongui a una necessitat operativa i si en algun moment arriba una petició en aquest sentit farem l’anàlisi”, ha justificat el tinent d’alcaldia Albert Batlle. A favor hi han votat Junts per Catalunya, Ciutadans, el PP i Barcelona pel Canvi.

El regidor Paco Sierra, de Cs, ha augurat una crisi “d’inseguretat” amb el retorn a la normalitat i ha apuntat que l’ús de les tàser era un bon mètode i ja s’utilitzava en altres policies locals. Tanmateix, Batlle ha argumentat que el govern municipal ja té un pla per fer front als diversos reptes de la ciutat en matèria de seguretat. “Ja tenim una línia de treball definida i no creiem que calgui fer un pla nou”, ha dit.

En aquesta línia, ha explicat, que el pla ja presentat al febrer contempla més efectius al carrer, reforçar l’atenció ciutadana o redissenyar l’espai de coordinació policial amb els Mossos d’Esquadra, per exemple, per fer front a lluites com el narcotràfic o els furts, a més d’un canvi en l’organigrama del cos per dotar la Guàrdia Urbana de “millor estructura organitzativa”.

A més, ha explicat que per gestionar el desconfinament s’ha creat un grup de seguretat en el marc de la comissió mixta.

Situació a Ciutat Vella

La comissió també ha tombat una proposició del PP que demanava un pla de xoc al districte de Ciutat Vella, “fent un major esforç en el barri de la Barceloneta i el Raval”. Sobre aquest punt també ha presentat un prec Cs, demanant al govern municipal un pla específic per eradicar els narcopisos al barri del Raval i implantar un punt fix de seguretat al carrer Salvador.

Batlle ha assegurat que el govern “comparteix” la preocupació de l’oposició per la situació a Ciutat Vella però ha apuntat que no estan en moments de fer “un pla de xoc”.

“Hauríem de fer un pla de xoc si la seguretat a Ciutat Vella no hagués estat una prioritat, però hi ha estat des del primer moment”, ha firmat, mostrant-se en contra de fer cap altre pla. Segons ell, s’han posat més agents, s’està desenvolupant un pla de convivència, s’ha actuat amb Mossos o Policia Nacional quan ha fet falta i l’ajuntament ha estat “a peu de carrer” amb els veïns.

Batlle ha afirmat que el que cal no és únicament una actuació policial sinó “un abordatge integral de fons”, que també tracti àmbits com l’habitatge o l’espai públic.

Sobre el prec de Ciutadans, el tinent d’alcaldia ha recordat que ja existeix un pla que engloba la lluita contra el narcotràfic: el Pla Estratègic Barcelona Ciutat Segura. A més, ha remarcat que durant l’estat d’alarma s’està “fent la feina” en relació al tràfic de drogues. Com a exemple, ha citat que durant l’estat d’alarma s’han fet 40 entrades a pisos que han acabat amb 30 detinguts.

En el cas concret del carrer Salvador, Batlle ha insistit que tant Mossos com Urbana hi estan “a sobre” i ha dit que s’han fet reunions amb els veïns.

Contagis i protecció dels agents

En relació a les mesures de protecció d’agents, Batlle ha acceptat dos precs, un de JxCat i un del PP. El tinent ha detallat que les últimes dades, del 19 de maig, indiquen que hi ha 55 agents de la policia local positius de covid-19 confirmats amb proves i ha apuntat que 182 segueixen confinats. Segons ha dit, fins ara s’han fet 563 proves PCR i 200 tests ràpids.

Pel que fa als equips de protecció individual, ha dit, s’han atès “totes les necessitats”. Concretament, ha dit, s’han destinat 533.000 euros en l’adquisició de materials com 65.100 mascaretes quirúrgiques, 58.073 mascaretes FFP2 i FFP3, 3.094 litres de gel desinfectant, 217.200 guants de nitril, 5.500 ulleres, 1.100 bates, 8.050 granotes i 2.619 peücs.

Per últim, i en resposta a un prec de JxCat sobre les actuacions davant d’actes de ‘botellón’, Batlle ha concretat que durant l’estat d’alarma s’han rebut 2.719 trucades de queixa per “molèsties de persona en l’espai públic” i 142 trucades per consum d’alcohol a la via pública.