El confinament ha fet augmentar els trastorns alimentaris

La Fundació FITA diu que els pares han pogut detectar abans els problemes de salut mental dels seus fills

La Fundació Institut Trastorns Alimentaris (FITA) alerta que han augmentat els casos de trastorns de conducta alimentària (TCA) durant el confinament, així com un repunt de casos que havien estat tractats i que han tornat a prendre força entre pacients ja recuperats. Des que va començar el confinament a Catalunya, la Fundació ha rebut 40 noves demandes d’ajuda i orientació a través de mail, telèfon o aplicació mòbil, mentre que prèviament al confinament en rebien “una o dues al mes”.

La responsable de projectes socials de la Fundació, Meritxell Lozano, ho atribueix a “les sensacions d’incertesa, estrès, por, tristesa, solitud o desesperança pel futur” que s’han derivat de la covid-19. En el cas de les persones que pateixen un TCA, aquest malestar es tradueix en pensaments obsessius amb el menjar i crítiques contínues al cos, però també en canvis d’humor, inconformisme i angoixa amb el nucli familiar.

Segons la directora de la Fundació FITA, Raquel Linares, el confinament hauria ajudat a la detecció precoç d’aquestes malalties mentals ja que molts joves haurien expressat el seu malestar i angoixa a casa i l’haurien fet visible al seu entorn familiar.

Segons Linares, han augmentat les demandes d’orientació psicològica per part de familiars, que han identificat en les seves filles o fills certes senyals d’alerta, com per exemple una tendència obsessiva amb l’esport o de restricció durant els àpats.

D’altra banda, i atesa la necessitat que des de FITA es va trobar de reduir l’impacte del confinament en la salut mental, la Fundació ha començat a oferir un servei gratuït d’ajuda de la mà de l’aplicació mòbil B-RESOL. Amb l’aplicació, la Fundació busca donar resposta a la necessitat d’orientació i recolzament puntual a adolescents i familiars que ho requereixin, i teixir xarxes per a la prevenció de malalties mentals. L’eina permet iniciar un xat amb tres tipus d’interlocutors a escollir: una educadora social, una psicòloga i amb l’Ares, nom darrere el qual hi ha un grup de voluntàries de la Fundació que van superar un TCA.

“Demanar ajuda a un professional et permet veure la situació des d’una altra dimensió i, si és necessari, poder detectar algun problema abans que es faci més gran”, afirma Linares. “En el nostre dia a dia ha passat per davant la connexió amb l’exterior que aquella amb les nostres pròpies emocions i, de cop, ens hem trobat amb un cúmul d’emocions i sentiments, als que no sabem com donar resposta”, assegura.

La situació és encara més crítica en el cas dels nens i adolescents, que són els que han vist més modificada la seva rutina habitual i han perdut de cop el seu grup d’iguals, els seus espais de relació i de diferenciació de l’entorn familiar. Els trastorns alimentaris afecten 1 de cada 20 adolescents a Catalunya, el que suposa l’existència d’1,5 casos a cada aula de secundària, aproximadament, mentre que tres més estarien en risc de patir-ne.

El Dia Internacional de l’Acció pels TCA d’enguany, que se celebra el 2 de juny, duu com a lema ‘Comparteix la teva història, els TCA no poden esperar’. Aquest any també es pretén posar en valor la importància de les famílies en l’acompanyament d’aquesta malaltia, ja que “poden ser els majors aliats tant dels pacients com dels psicòlegs durant el tractament”.

La Fundació FITA és una entitat privada, sense ànim de lucre, que al llarg de 2019 va atendre 73 usuaris en el seu recursos de Pisos Terapèutics destinats a la recuperació de persones afectades de TCA, a 46 persones amb TCA a través dels serveis d’orientació acadèmica, oci saludable i inserció laboral, ha becat el tractament a 11 persones i ha realitzat accions de formació i prevenció per a més de 2.100 persones.