El Centre LGTBI de Barcelona atén un 14% més de persones el 2020

Creixen, entre altres, les demandes per cobrir necessitats bàsiques i l'assessorament psicològic

El Centre LGTBI de Barcelona ha atès durant el 2020 353 persones, un 14% més que l’any anterior. Pel que fa a les demandes d’ajuda presentades, s’han registrat un total de 405, fet que suposa un increment del 20% respecte l’exercici anterior.
L’Ajuntament i l’equipament ho atribueixen en particular a les peticions per cobrir necessitats bàsiques, que han estat les més sol·licitades i han experimentat un augment del 126%. D’aquestes, el 60% van tenir relació amb les necessitats de manutenció i el 40% restant eren sobre habitatge. També han crescut altres tipus de demandes, com les d’orientació jurídica, que s’han multiplicat per sis, i les demandes puntuals d’assessorament psicològic, que s’han doblat respecte el 2019.
El president de l’entitat gestora de l’equipament -la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya-, Joaquim Roqueta, ha explicat que han funcionat sobretot com una “porta d’entrada” de molts usuaris als serveis socials de l’Ajuntament. El centre, que compleix el seu segon any des que es va posar en marxa, no ofereix ajuts directes per cobrir necessitats bàsiques, per exemple, però sí que fa de pont amb serveis especialitzats i acompanya els usuaris per garantir que les seves necessitats són ateses.

“Les dades d’atenció el 2020 parlen d’una ciutat que pateix una crisi greu, que afecta també les persones LGTBI”, ha explicat en roda de premsa la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

Segons ella, s’observa un agreujament de les situacions de precarietat econòmica, especialment durant els mesos de confinament total, que concentren un 20% de les demandes rebudes durant tot l’any.

Roqueta ha admès que no ha estat “un any fàcil” per ningú i ha recordat que el centre es va haver d’adaptar durant el confinament per funcionar de forma telemàtica i seguir atenent usuaris.

De fet, el nombre de persones que han seguit les activitats del centre ha incrementat en prop de 9.000 persones (+43%) gràcies a la digitalització durant els darrers mesos.

Segons ha dit Roqueta, la pandèmia ha posat de manifest les necessitats de les persones LGTBI més vulnerables, i ha citat el cas de les persones migrants, les dones trans o també persones grans que viuen soles.

Per exemple, destaca que des de la segona meitat de març fins a principis de juny, la proporció de dones trans ateses va ser el doble que la resta de l’any.

Atenció a menors

Tot i que, per edats, els menors només representen un 8% del total de persones ateses pel centre, les demandes per part d’aquest grup s’han pràcticament quadruplicat respecte l’any passat.

“Són adolescents LGTBI que tenien necessitat de socialització per convivència en nuclis familiars que podien resultar hostils”, ha explicat Pérez.

També hi ha casos, però, de joves que han necessitat atenció perquè en estar confinats han perdut la seva xarxa de contacte o bé requereixen d’acompanyament en el seu procés per reconèixer o fer pública la seva orientació sexual.

Perfils usuaris

La meitat dels casos atesos durant el 2020 van ser homes cis (45%), seguits de dones cis (23%), dones
trans (16%), homes trans (12%), persones no binàries (3%) i de gènere fluid (1%). Del 2019 al 2020, destaca l’augment de casos d’homes trans, que es dupliquen, i d’homes cis, que augmenten un 23%.

D’entre tots els usuaris el grup d’edat majoritari ha estat, per segon any, el de 31 a 40 anys, que ha suposat el 27% de les atencions, seguit de les persones de 18 a 25 anys (20%), el de 41 a 50 anys (17%), 26 a 30 (15%), 51 a 65 (12%), menors (8%) i majors de 65 anys (1%).

LGTBI-fòbia

Pel que fa a l’atenció per diferents situacions d’LGTBI-fòbia, l’any 2020 s’han atès 20 casos, 8 menys que el 2019. De les 20 persones ateses, la meitat han passat per l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament, amb qui el centre es coordina habitualment perquè és qui fa de “porta d’entrada” davant aquest tipus de discriminacions.

L’altra meitat han tingut altres abordatges, com la derivació al Servei d’Orientació Jurídica del Centre LGTBI.