ERC pacta amb Colau un servei funerari públic a canvi de la seva abstenció als pressupostos

La gestió l'assumiria íntegrament Cementiris de Barcelona i el preu base de l'enterrament seria de 1.800 euros

Barcelona podria tenir des d’aquest mes de juny un nou servei públic d’enterrament. Així ho estableix l’acord al que haurien arribat ERC i el govern municipal a canvi de l’abstenció dels republicans al ple de pressupostos. El nou servei suposa una alternativa al projecte de la funerària municipal que preveia impulsar el govern Colau i l’assumiria íntegrament Cementiris de Barcelona. El servei permetria un enterrament més senzill però molt més barat del que ofereixen actualment les funeràries privades. Si actualment l’enterrament més barat a Barcelona és d’uns 4.000 euros, el nou servei el deixaria en els 1.800 euros i inclouria el taüt i el seu revestiment, el condicionament del cadàver, la cerimònia i l’enterrament. En cas què les famílies demanessin una sala de vetlla, es podria afegir per un preu que s’elevaria als 2.400 euros en total i les sales de vetlla estarien en les mateixes instal·lacions del cementiri.
De moment, el primer cementiri en oferir aquest nou tipus d’enterrament seria el cementiri de Montjuïc, que des d’aquest juny ja podria oferir els serveis. La resta de cementiris de Barcelona podrien incorporar-se al llarg de l’estiu. De fet, els set cementiris municipals hauran de fer obres de condicionament, com per exemple habilitar un espai per a les sales de vetlla o una sala on condicionar els cossos.

Per altra banda, la cerimònia es podrà celebrar en les capelles que hi ha en cada cementiri o a l’aire lliure dins del recinte municipal. A banda del de Monjuïc, el govern preveu adequar els cementiris de Les Corts, Sant Andreu, Poblenou, Sarrià i Sants.

Segons el líder republicà, Alfred Bosch, aquest pacte “permetria oblidar la creació d’una empresa funerària pública” que projectava el govern municipal, a banda “d’oferir una solució immediata” per a moltes famílies que no es poden permetre el preu d’un enterrament a Barcelona.

Segons els republicans, tot apunta que el govern de Barcelona en Comú incorporarà aquesta mesura en la seva carta de serveis i d’aquesta manera, aconseguir un suport més per a tirar endavant uns pressupostos municipals que encara no compten amb els vots necessaris per aprovar-se.

De fet, els 9 regidors del Grup Demòcrata van prometre la seva abstenció si es retirava la partida del Tramvia però desconfien de Colau i mantenen en secret el seu vot fins divendres. Per altra banda, el PSC també estaven oberts a l’abstenció però encara no han presentat cap acord clau per oblidar el no i donar llum verda als comptes de 2018.