Colau aprova els pressupostos després dels 30 dies reglamentaris

Durant un mes no s'ha presentat cap alternativa de govern

Després que s’acabessin els 30 dies reglamentaris, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha superat la qüestió de confiança ja que no s’ha presentat cap alternativa de govern. El termini per fer-ho s’exhauria la mitjanit d’aquest divendres i per això avui dissabte s’han aprovat els pressupostos municipals de forma automàtica. Properament es publicaran al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB). El tinent d’alcalde d’Economia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha assegurat que “l’oposició està fragmentada” i això ha fet que “no hi hagi cap alternativa al govern de Colau” tot i el repte que llançava l’alcaldessa en el ple extraordinari. Pisarello ha retret que la voluntat del govern era “aprovar uns pressupostos” pactats amb diferents grups, però el PSC va decidir “a última hora no afegir-se per càlculs electorals”.
Els pressupostos compten amb totes les inversions pactades tant amb ERC, com el Grup Demòcrata, ja que segons Pisarello els acords són “plantejaments que compartim”. En referència a la retirada de la partida del tramvia negociada amb Trias, Pisarello manté que el govern “en cap moment” ha posat en dubte el projecte tot i retirar la partida.

Els pressupostos d’aquest 2018 preveuen una despesa corrent de 2.210,5 milions d’euros amb una inversió que es situa als 482 milions. Els pressupostos per a aquest 2018 mantenen un marcat caràcter social, ja que la quantitat destinada a aquest àmbit suposa el 15% de la despesa corrent.

També destaca la inversió en la construcció d’habitatge públic que suposarà una despesa de 72 milions. Comptant amb aquesta injecció municipal, el Patronat Municipal de l’Habitatge comptarà amb una inversió total de 482 MEUR.

A més, el cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament també ha recordat que el 2018 es mantindrà “el baix nivell d’endeutament” i no ha dubtat en qualificar els pressupostos d'”impecables” des del punt de vista financer.

En paral·lel, també s’ha liquidat els pressupostos de 2017, en què el tinent d’alcalde ha remarcat que es manté el pagament a proveïdors en 28 dies de mitjana, fet que ajuda a “les petites i mitjanes empreses” per no haver d’esperar cobrar els serveis prestats al consistori barceloní.

Un dels aspectes destacables és la reducció del superàvit dels 96 milions que hi va haver al 2016 al milió que ha quedat aquest any passat. De fet, el 96 milions responen a les “limitacions imposades per la Llei Montoro”. Tot i així, la liquidació dels pressupostos deixa un fort romanent de 166 MEUR.

Sobre la liquidació de pressupost, Pisarello ha destacat que al començament del mandat “la màquina” va costar “funcionar” però que tres anys després de l’entrada al govern “el transatlàntic” va en la direcció correcta a partir de les polítiques econòmiques “eficients i distributives” que aplica el govern de BComú.

ACN