Desarticulen un clan familiar que realitzava delictes violents al barri de la Mina

L’operatiu policial va permetre detenir 28 persones, entre les quals es trobaven els principals líders de l’entramat criminal

Imatge de les armes de foc intervingudes al clan familiar. MOSSOS D'ESQUADRA

Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una organització criminal dedicada a cometre un ampli ventall de delictes la majoria d’ells associats al tràfic de drogues, els robatoris amb força a establiments i la càrrega de camions de transport de mercaderies.

L’operatiu policial ha permès detenir 28 persones, totes elles nacionals,  nou de les quals han ingressat a presó, entre elles els principals líders del clan.

La investigació es va iniciar al més de juny de 2019 quan els Mossos van tenir coneixement que diferents persones d’un mateix clan familiar assentat al barri de La Mina de Sant Adrià de Besòs estarien darrera de diferents delictes comesos amb violència en els darrers mesos.

Fruit de les indagacions policials, els investigadors van determinar que els presumptes autors dels fets serien persones d’una mateixa família, les quals integrarien una organització criminal perfectament estructurada i dedicada a cometre diferents tipus d’il·lícits penals de forma reincident i continuada, principalment delictes associats al tràfic de drogues, robatoris amb força a establiments comercials i mercaderia de camions i tinença d’armes.

Àmplia i complexa estructura criminal

La investigació va determinar que l’estructura jeràrquica de l’organització aprofitava en part l’estructura familiar existent i que, tot i estar conformada en diferents esgraons jeràrquics, no seguia una estructura piramidal típica, sinó que la constituïa un entramat de diferents cèl·lules familiars que es relacionaven entre elles, però davant de problemes o desacords era l’esgraó més alt qui prenia les decisions.

A partir d’aquesta estructura eren els graus de violència i la capacitat de generar “respecte” el que marcava el posicionament de cada membre dintre del grup.

Els agents van determinar que més d’una trentena de persones conformaven l’estructura, distribuïdes en diferents nivells jeràrquics i amb diferents rols assignats.

Els nivells superiors de l’organització estaven conformats, de forma estable i permanent en el temps, exclusivament per persones amb diferents vincles familiars.

La part més baixa de l’estructura era integrada per persones que no eren necessàriament familiars i tenien una permanència més esporàdica dins del grup en funció de les necessitats del clan.

Quan a la jerarquia, els policies van constatar que existien cinc nivells ben diferenciats.

Al primer nivell de comandament trobaven els dos patriarques del clan. Un com a màxim líder i l’altre com a lloctinent conformaven el centre de decisions i qualsevol acció del grup havia de comptar amb la seva aprovació.

A continuació trobàvem el segon nivell, format per tres germans d’un dels líders. Aquest segon nivell es podria definir com a un òrgan de confiança, format per persones d’edat madura que aconsellaven els líders i que traslladaven les seves ordres a la resta de membres.

En un tercer nivell es trobava el braç executor de les ordres de la direcció. Estava format pels més joves del clan que conformaven un grup sòlid i ferm encarregat de dur a la pràctica totes les activitats il·lícites aprovades pels líders. No dubtaven en emprar la violència per aconseguir els seus objectius, un dels més marcats era controlar i sotmetre qualsevol grup rival de la zona.

El quart nivell l’integraven familiars que col·laboraven amb tots els anteriors en tasques de suport, els donaven recolzament i cobertura per dur a terme les activitats il·lícites. Principalment actuaven com a testaferros, amagaven diners i armes de l’organització i participaven en la gestió de les plantacions de marihuana.

L´últim nivell el conformaven les persones que treballaven per als membres dels nivells superiors, s’encarregaven de tasques menors com ara la cura de les plantacions, la venda de substàncies estupefaents, les gestions per aconseguir electricitat fraudulentament per a les seves activitats de cultiu o donar suport per cometre delictes patrimonials. Aquestes persones, tot i no ser familiars del clan, gaudien de la protecció de l’organització i això els proporcionava el respecte dels veïns del barri i d’altres clans de la zona.

Comissió constant de delictes i lluita pel control del territori

En el període de temps que va durar la investigació, els mossos van confirmar que l’organització hauria participat en un gran nombre d’actes il·lícits de diferents tipologies, les quals suposen el seu modus vivendi, ja que no se’ls coneix cap activitat que els generi ingressos lícits.

Les seves activitats delictives es centraven principalment en tres eixos bàsics: delictes de coaccions de caràcter violent, contra el patrimoni i contra la salut pública.

Així, quan als delictes relacionats amb l’ús de la violència destacarien principalment les coaccions, que posaven en pràctica com a mètode d’obtenir diners de forma ràpida i mantenir un estat de terror a la zona. Les seves accions eren del tot indiscriminades i de gran violència, si calia feien ús d’armes de foc, i sempre escollin com a objectiu persones que els oferirien poca resistència.

En relació amb els delictes contra el patrimoni destacarien els robatoris de les càrregues de camions estacionats en Àrees de servei, un delicte que els proporcionava grans beneficis.

També es dedicaven al cultiu i la venda de marihuana. Durant la investigació es van desmantellar diverses plantacions de tipus “indoor” de diferents membres de l’organització, i es va constatar que últimament havien apostat per aquest tipus d’activitat per la seva rendibilitat i les baixes condemnes que comporta penalment.

També s’han detectat relacions de l’Organització amb la venda de substàncies estupefaents al barri de la Mina com ara cocaïna i heroïna. Tot i que aquestes relacions es trobarien dintre de l’àmbit de finançament, simplement finançaven l’activitat i cobraven interessos.

Aquest ampli ventall d’accions delictives permetien als membres de l’organització criminal gaudir d’un alt nivell, fet que indicaria també que el grup podria estar implicat en un delicte de blanqueig de capitals.

Per aconseguir els seus objectius imposaven un clima del terror a la zona, gràcies a la seva àmplia estructura, amb l’actuació grupal per afrontar situacions de crisi i amb la utilització de la violència amb armes de foc. Gràcies a aquest clima aconseguien imposar una llei del silenci que dificultava qualsevol investigació policial o judicial davant la inexistència de denúncies i cooperació amb la policia.

El dia 2 de juliol es va dur a terme un operatiu policial que va permetre detenir 28 membres de l’entramat criminal i realitzar 29 entrades i escorcolls en diferents domicilis de l’organització a Tordera, Maçanet de la Selva, Terrassa, Palau-solità i Plegamans, Barcelona i Badalona.

A les entrades els mossos van intervenir 39.000 euros en efectiu, vuit vehicles de gamma mitja i alta valorats en més de 300.000 euros, 1,5 kg d’or que tindria un valor d’uns 55.000 euros i més de 15.000 euros en diferents productes electrònics, així com quatre pistoles semiautomàtiques, un fusell automàtic AK47 operatiu, 639 projectius de diferent calibre, 10 armes de foc simulades i 55 armes blanques o contundents prohibides.

També es van desmantellar vuit plantacions de marihuana amb les plantes crescudes i tres plantacions més que tenien només la infraestructura, d’aquestes dues instal·lades en dos pisos de La Mina i una altra a Terrassa.

A l’operatiu també van participar sis tècnics d’Endesa que van detectar frau elèctric en onze dels domicilis inspeccionats, tots ells associats al cultiu de marihuana.

Aquest tipus de frau, a banda de provocar greus molèsties a la resta d’usuaris per talls continus en el fluid elèctric, suposa també un perill important per a les estructures i les persones per la sobrecàrrega de les línies i la precarietat de les instal·lacions.

Entre els dies 4 i 6 de juliol van passar a disposició judicial 15 dels detinguts, dels quals nou van ingressar a presó, entre ells els principals líders, i la resta van quedar en llibertat amb càrrecs. Els altres onze arrestats van quedar en llibertat a l’espera de ser citats a declarar pel jutge.