Demanen allargar els ERTO més enllà del 30 de juny per evitar ERO

Avisa que 200.000 llocs de treball a Catalunya "poden tenir dificultat de continuar"

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Chakir l’Homrani, ha reclamat que el Govern central allargui els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) “més enllà del 30 de juny” per evitar que es converteixin en expedients de regulació d’ocupació (ERO).

En una entrevista aquest dimecres en Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, ha avisat que, segons els càlculs fets pel departament, 200.000 llocs de treball a Catalunya “poden tenir dificultat de continuar” quan s’acabin els ERTO.

“O fem acompanyament a la tornada de l’activitat, o ens equivocarem”, ha assegurat el conseller, que ha apuntat que no té sentit que els ERTO per al sector turístic siguin fins al 30 de juny.

Sobre la suspensió de 215 milions d’euros del Govern central per a polítiques actives d’ocupació, el conseller ha explicat que l’Executiu central diu que és alguna cosa temporal i ha criticat: “Haurien pogut fer el mateix traient-ho de la compra d’armament. És més social, progressista i clar”.

Ha defensat la decisió de la Generalitat de no parar les polítiques actives d’ocupació, centrada en dos vessants: el treball per a la inserció laboral per a persones amb discapacitat i l’impuls de polítiques actives per a col·lectius vulnerables i microempreses.

NISSAN
L’Homnrani ha evitat contestar sobre si hi ha plans previstos pel Govern en cas que tanqui la planta de Nissan a Barcelona: “Si abans de prendre la decisió parlem de pla B, D o Z estem donant per bona la decisió”, i ha afegit que estan centrats a defensar la viabilitat de les plantes a Catalunya.

Ha insistit que això s’ha d’abordar després de conèixer la decisió de la companyia, que l’anunciarà aquest dijous, ha dit que la preocupació és màxima i ha subratllat que no toca anunciar mesures, “i menys en un moment en què els treballadors estan en vaga”.

“S’OBLIDEN DELS VULNERABLES”
En ser preguntat pel repartiment del Govern central de 14 milions d’euros del 0,7% destinat a finalitats socials, El Homrani ha retret que “governi el PP, tingui la responsabilitat el PSOE o ara mateix, que en aquest àmbit té la responsabilitat Unides Podem, sempre s’obliden de les persones vulnerables” de Catalunya.

Ha criticat que el percentatge destinat a Catalunya no creixi, quan el d’altres comunitats sí ho fa, la qual cosa ha qualificat d’una presa de pel: “Són recursos que surten dels ciutadans. Catalunya és gairebé el 25% de tots aquests recursos i al final acaben arribant el 14%, i portem 4 anys que sempre som els que quedem congelats”.

Quant a l’ingrés mínim vital, el conseller ha celebrat que hi ha hagut “molt diàleg” amb el Govern central i que serà compatible, complementable i subsidiari amb la renda garantida de ciutadania, la qual cosa permetrà ampliar l’univers de cobertura.

Ha defensat que la voluntat del Govern és “aprofundir en una resposta ràpida” que faci arribar aquestes ajudes, i ha explicat que la Conselleria ha comprovat que es pot agilitzar la burocràcia mitjançant l’ajuda conjuntural de 200 euros a afectats per ERTO, que s’ha gestionat en tres o quatre setmanes i ja ha arribat a 85.000 persones de les 100.000 que ho van demanar.

COMISSIÓ SOBRE LES RESIDÈNCIES
“No tinc cap problema a assumir qualsevol tipus de responsabilitat” sobre la gestió de les residències en la comissió d’investigació del Parlament, ha afirmat El Homrani, que ha afegit que ha estat un problema que ha ocorregut en altres llocs del món i que el sistema té problemes des de fa anys.

Ha assegurat que s’ha de fer una reflexió sobre el canvi del model en les residències i ha apostat per reforçar els aspectes d’autonomia personal, el sistema d’atenció domiciliària i capacitat d’envelliment actiu, perquè “la gent vol envellir a casa”.