L’Institut de Cultura de Barcelona digitalitza més de 600.000 documents d’interès patrimonial

Avatar photo

L'objectiu és que a principis del 2018 siguin accessibles en línia de manera gratuïta

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) enllesteix la digitalització de 633.750 documents d’interès patrimonial conservats a les col·leccions dels museus municipals. L’objectiu és fer-los consultables en línia de manera gratuïta i sense limitació d’accés, segons ha informat el mateix ICUB en un comunicat. El material digitalitzat inclou impresos, correspondència, fotografies, manuscrits, llibres, revistes i estampes, que s’han seleccionat per la seva singularitat, vàlua i estat físic, entre altres característiques. La previsió és que a principis de l’any 2018 tots els documents digitalitzats estiguin disponibles en línia per als ciutadans.
El procés de digitalització intensiva d’aquests 633.750 documents ha estat un dels projectes del programa BCN Open Challenge, promocionat i subvencionat per Barcelona Activa. El programa contemplava diverses línies d’actuació destinades a promoure la innovació, la dinamització econòmica i l’ús de les darreres tecnologies de la informació.
La línia liderada per l’Institut de Cultura de Barcelona consistia a digitalitzar documents d’interès patrimonial conservats a les col·leccions dels museus municipals per fer-los consultables en línia de manera gratuïta i sense limitació d’accés. L’objectiu és aconseguir el màxim de patrimoni documental d’interès a la xarxa per poder difondre i compartir i, tal com ha resumit el tinent d’alcalde jaume Collboni, acostar “acostar el patrimoni de Barcelona a la ciutadania” de la mà de les noves tecnologies.

En la digitalització de més 600.000 documents -impresos, correspondència, fotografies, manuscrits, llibres, revistes, estampes- de gran interès patrimonial, han participat el Museu del Disseny, el Museu Etnològic, el Museu Frederic Marès, el Museu d’Història de Barcelona, la Col·lecció filatèlica Ramon Marull/Gabinet Postal, el Servei d’Arqueologia de Barcelona, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat, la Biblioteca Pública Arús, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, l’Institut Botànic de Barcelona i Museu de la Música de Barcelona. També s’ha convidat a participar a l’Arxiu de l’Hospital de Sant Pau i a l’Arxiu Contemporani de Barcelona.

Els criteris de selecció de les propostes presentades pels centres han estat la singularitat i vàlua de la proposta, l’estat físic i de conservació dels documents, la situació legal en matèria de drets d’autor i els fons documentats.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Afectacions al trànsit per les obres de millora a la Palma d’Ebre

Notícia següent

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ofereix un ampli ventall de cursos formatius gratuïts

Notícies relacionades