Dimarts, 19 de març de 2024
És notícia

El Museu de la Catedral de Barcelona recupera una de les seves obres mestres

Avatar photo

Puigdemont demana que les decisions que es prenguin "tinguin una mirada llunyana i que no vagin a buscar el benefici de les pròximes eleccions

La Fundació Banc Sabadell i el Museu de la Catedral de Barcelona han presentat aquest dijous la restauració del quadre ‘Pietat Desplà’ de Bartolomé Bermejo, datada a 1490 i considerada una de les seves obres mestres. L’obra ha estat restaurada amb el mecenatge de la Fundació Banc Sabadell. La restauració de l’obra de Bermejo ha estat realitzada per Ana Ordóñez amb la col·laboració de Mariana Kahlo, restauradores de la Catedral de Barcelona. També s’ha presentat l’edició del llibre i el documental creats a partir del procés de restauració de l’obra. En la seva intervenció de l’acte de presentació de l’obra, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha demanat, en referència a la situació política que viu Catalunya, que les decisions que es prenguin “tinguin una mirada llunyana i no vagin a buscar el benefici de les pròximes eleccions, sinó que vagin a beneficiar” les pròximes generacions.

Ordóñez ha indicat que la restauració “s’ha fet amb molta calma i tranquil·litat donant els passos necessaris per a cada procés ja que comptàvem amb tots els estudis tècnics previs com les analítique, les radiografies RX, la RIR reflectografia infraroja, en les quals van participar el MNAC, i va col·laborar el CRBMC, a més de l’assessorament de l’especialista en suports de fusta del Museu del Prado”. “Amb tot el coneixement es pren una determinació per poder treballar”, ha recalcat en declaracions als mitjans. Ha dit que damunt del cap de San Jeroni hi havia un petit aixecament de color que es va injectar i després es va passar a les neteges, primer una aquosa, una altra de dissolvent i un tercera amb gels.

“Ha estat un plaer perquè hem estat hores amb la lupa i hem vist tots els detalls de Bermejo”, ha recalcat Ordóñez, al temps que ha apuntat que hi havia dificultats per veure la vegetació de l’obra. Ha admès que el problema era d’envelliment del vernís i d’acumulació de pols. La restauradora ha explicat que la intervenció ha durat més d’un any.

Per la seva part, Miquel Molins, president de la Fundació Banc Sabadell, ha explicat que el quadre ha residit al Museu de la Catedral des del segle XVII fins ara i “sense l’atenció que es mereix. El quadre estava en molt mal estat i era difícil percebre l’enorme riquesa que el quadre té”. Segons Molins, “és l’obra mestre de Bermejo”.

L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, ha manifestat que es posa en valor “una obra cabdal” de Bermejo i ha declarat que la restauració és un exemple de col·laboració entre la societat civil i l’església “i és pel bé de tots”.

La ‘Pietat Desplà’, exposada a la Sala Capitular del Museu de la Catedral de Barcelona, es podrà visitar durant aquest cap de setmana en les jornades de portes obertes que tindrà lloc divendres, dissabte i diumenge.

El llibre i el documental

Per altra banda, s’ha presentat ‘Pietat Desplà. El procés de restauració de l’obra mestre de Bartolomé Bermejo’, el llibre editat per la Fundació Banc Sabadell que inclou un relat de l’historiador Daniel Rico sobre l’obra i el seu context històric. Reprodueix la taula a escala 1/1. També s’inclouen els estudis dels diferents especialistes que han intervingut en la restauració.

Mentre, ‘Pietat Desplà’, el documental produït per 15-L. sota la direcció de Carlota Coloma i Adrià Lahuerta, recull el procés de restauració i a la vegada suggereix, basant-se en el text de Daniel Rico, les possibles reflexions de Lluís Desplà davant el retaule encarregat a Bartolomé Bermejo.

Puigdemont: “Una bona lliçó pel futur”
Per la seva part, el president Puigdemont ha recordat que Desplà va demanar al seu moment a Bermejo fer aquesta obra al segle XV. “Aquesta es una bona lliçó pel futur, que les decisions que prenguem tinguin una mirada llunyana i no vagin a buscar el benefici de les pròximes eleccions, sinó que vagin a beneficiar” les pròximes generacions que “un dia es reuniran per poder-nos agrair, com avui ho estem fent, la decisió que van prendre uns avantpassats en sabia intel·ligència”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La neu rebrà als ciclistes de la Volta al final d’etapa al Portell

Notícia següent

Aquest dissabte, 24 de març, hi haurà una manifestació a favor de l’Unió Europea

Notícies relacionades