Barcelona rendeix homenatge als veïns i veïnes de les barraques del Carmel i Can Baró

L'acte, organitzat per l'Ajuntament de Barcelona i una comissió ciutadana, ha reunit un nodrit grup de veïns del barri

Barcelona ha rendit homenatge als veïns i veïnes de les barraques del Carmel i Can Baró, aquest diumenge al matí. L’acte, organitzat conjuntament per la Comissió ciutadana per a la recuperació de la memòria dels barris de barraques i l’Ajuntament, ha reunit un nodrit grup dels veïns del barri. El primer tinent d’Alcaldia, Gerardo Pisarello els ha dit que “és molt important recordar la memòria oblidada dels barris plens de dignitat i de la gent que va conquerir drets amb la seva lluita, de la qual en volem ser hereus“. A l’acte, hi han participat també el comissionat de Programes de memòria, Ricard Vinyes i la regidora d’Horta-Guinardó, Mercedes Vidal, qui ha afegit que cal posar en valor “la Barcelona oblidada que ha lluitat per recuperar-se i dignificar-se“.

La placa en homenatge als barris de barraques del Carmel i Can Baró es troba dins l’espai patrimonial del turó de la Rovira, que gestiona el Museu d’Història de Barcelona i que comprén la bateria antiaèria de la Guerra Civil i les restes de les barraques que hi van sorgir a partir de la postguerra. El conjunt compta ara també amb una torreta informativa, on s’hi explica la història dels barris de barraques del Carmel.

En acabar la Guerra Civil, centenars de persones van combatre la falta d’habitatge existent aprofitant les estructures abandonades de la bateria antiaèria del Turó de la Rovira per construir-hi les que van anomenar com a barraques “dels Canons”, que es van completar amb dos nuclis més: Raimon Casellas i Francesc Alegre. Als anys 60, hi havia prop de 600 barraques en què hi vivien unes 3.000 persones. Amb el temps i gràcies a la mobilització veïnal, van anar aconseguint subministraments i serveis per millorar-ne les condicions de vida. L’any 1990 els darrers veïns van ser traslladats a pisos i el barri va ser enderrocat.