Aquesta nit la Catedral de Barcelona acull el Cant de la Sibil·la

Avatar photo

Es tracta d'un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina el 1575

Per novè any consecutiu, el Cor de Cambra Francesc Valls porta a la Catedral de Barcelona el Cant de la Sibil·la que es representarà aquesta Nit de Nadal just abans de la Missa del Gall. El Cant de la Sibil·la és un drama sacre que es va deixar de representar a la Seu barcelonina l’any 1575. La Sibil·la és un personatge femení vestit a l’antiga amb riques vestidures i que amb una espasa a la mà anuncia l’Apocalipsi. Com és tradició, el Cor encarrega cada any a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant que enguany ha recaigut sobre el compositor reusenc Joan Magrané, president de Joventuts Musicals de Catalunya. Per Magrané, compositor molt influït pel cant del Renaixement, revisar l’última resposta del cor del Cant de la Sibil·la li ha anat “com anell al dit” perquè ha tingut via lliure per “donar el seu toc personal” a la profecia de la Sibil·la.
L’ampli fons documental conservat a la Catedral de Barcelona ha permès, d’acord amb l’ideari de recuperació musical del Cor de Cambra Francesc Valls, recrear i oferir als ciutadans de Barcelona, després de més de 400 anys, el cant sibil·lí amb la mateixa melodia i en els mateixos espais en què es va desenvolupar al segle XVI. El Cor de Cambra Francesc Valls, gràcies a les investigacions del Dr. J. Baucells, arxiver de la Seu barcelonina, ha recuperat aquest drama sacre en els mateixos espais i en una forma molt propera a com es representava al segle XVI.

La Catedral conserva un dels fons documentals més importants d’Europa, el què ha permès utilitzar la tonada pròpia i única de la Sibil·la de la Catedral, diferent de la que és tradicional a Mallorca o a l’Alguer, i així recrear, molt acuradament, la cerimònia renaixentista barcelonina.

Com es tradició, el Cor encarrega a un autor de prestigi una revisió contemporània del Cant de la Sibil·la i aquest any ha recaigut sobre el compositor català Bernat Vivancos. En les darreres edicions s’havia encarregat a Jordi Cervelló, Josep Vila, Vic Nees, Narcís Bonet, Xavier Pagès-Corella, Johan Dujick i Bernat Vivancos.

Durant l’assaig general que s’ha desenvolupat aquest dissabte al migdia a la Catedral de Barcelona, Joan Magrané, ha destacat que revisar el Cant de la Sibil·la ha estat un privilegi perquè ha tingut total llibertat per incorporar el seu món musical a un Cant de tant tradició com el de la Sibil·la.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

En llibertat el condemnat a 21 anys pel crim de Cabanes

Notícia següent

Mor un home al caure en una bassa a Bàscara

Notícies relacionades