Barcelona recupera la meitat de turistes que tenia abans de la pandèmia

La ciutat encara 2022 "amb optimisme" i confia que el turisme internacional repuntarà amb la fi de les restriccions

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Rambles de Barcelona. JULIO COLLADO

Barcelona ha tancat l’any 2021 amb 4,5 milions de visitants, un 66% més que l’any passat, segons les dades presentades aquest dijous per l’ajuntament i Barcelona Turisme. Bona part de l’augment es deu a l’arribada de turistes nacionals, amb volums que, en alguns mesos, han arribat a superar els nivells previs a l’esclat de la pandèmia. Pel que fa al 2022, la ciutat encara l’any “amb optimisme”, tot confiant que la fi de les restriccions i el retorn del turisme de congressos faran revifar l’arribada de visitants internacionals. Segons el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, es preveu que l’estiu del 2022 situï la capital catalana en una situació “moderadament a prop del 2019”.

Tot i que la xifra de turistes el 2021 ha estat superior al 2020, el nombre de persones allotjades en hotels i habitatges d’ús turístic a la ciutat assoleix un 71% respecte als volums de 2019. El consistori atribueix la caiguda a les restriccions, que han afectat en major mesura al turisme internacional. En comparació amb l’època prepandèmia, la caiguda del turisme estranger ha estat de gairebé el 70%.

No obstant això, els visitants procedents d’altres països continuen sent majoritaris a la capital catalana –representen un 67% del total- i la seva caiguda és cada vegada menor. De fet, durant la segona meitat de l’any, l’arribada de turistes internacional s’ha reduït un 45% respecte a l’època prèvia a l’esclat de la pandèmia, un percentatge inferior al global de l’any. “Tot i que encara estem en pandèmia, ens trobem en un procés claríssim de recuperació”, ha apuntat Marcé.

Pel president del Comitè Executiu de Turisme de Barcelona, Eduard Torres, bona part de la recuperació prevista pel 2022 vindrà del mercat nord-americà, que ja a partir del mes de juny ha començat a mostrar “un comportament favorable”. “Encarem el futur amb gran optimisme, perquè la marca Barcelona resisteix i és potent”, ha comentat. “Quan desapareguin les restriccions, l’efecte rebot serà molt més important”, ha afegit.

Despesa de més 3.700 milions d’euros

Durant el 2021, els turistes es van gastar més de 3.700 milions d’euros a la ciutat, sense tenir en compte el cost de l’arribada. Això suposa un 42% més que el 2020, però un 66% menys respecte al 2019.

Segons les dades facilitades aquest dijous, els principals interessos dels visitants són gaudir de la gastronomia (95,5%) i les visites culturals (77,4%). Tot i que l’oci continua sent el principal motiu de viatge, un 11,4% dels turistes s’han allotjat a Barcelona per motius professionals.

Prop de disposar de gairebé totes les places

Al tancament del 2021, el percentatge d’hotels oberts s’ha situat en el 70%, una xifra que suposa el 77,6% de les places totals disponibles a la ciutat. Malgrat tot, el Marcé ha assegurat que alguns dels hotels tenen previst tornar a l’activitat “de manera molt propera”. “Crec que en les pròximes tindrem un 80% dels hotels oberts i gairebé un 90% de les places disponibles”, ha apuntat. Segons Barcelona Turisme, a hores d’hora hi ha cent hotels a la capital catalana que es mantenen tancats.