L’Ajuntament de Barcelona ha engegat aquest mes de juliol el Projecte Alimenta, una iniciativa pionera que pretén promoure la garantia del dret a l’alimentació i, a la vegada, empoderar i potenciar l’autonomia de persones incidint en la seva inclusió comunitària i laboral. La novetat, en aquest cas, és que la base del projecte passa per la promoció d’una alimentació saludable i sostenible, seguint criteris de proximitat, de temporada i de respecte al medi ambient. La iniciativa forma part de la Mesura de Govern d’Innovació Social que es va aprovar el mes de febrer passat i entronca igualment amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible aquest 2021.
A més a més, s’inspira en els principis de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, concretament els impulsats per la Xarxa pel dret a una alimentació adequada a Barcelona (XDAA), atès que serà un projecte compartit amb diferents entitats socials de la ciutat en favor del treball en xarxa i d’un sistema de governança compartit.
El Projecte Alimenta ha arrencat aquest mes de juliol amb l’obertura de dos cuines comunitàries que fan de catalitzador del projecte, mentre que al mes d’octubre proper està previst que n’obrin dues més. Aquestes accions s’emmarquen dins d’uns dels eixos del projecte anomenat Espais Alimenta i els 4 primers espais seran els següents:
La previsió inicial de l’Ajuntament és que cadascun d’aquests espais atenguin unes 25 persones, amb una inversió inicial d’uns 275.000. Els Espais Alimenta, tot i tenir elements comuns com són la dinamització i l’empoderament de les persones que hi participin, sí que compten amb les especificitats de cada territori i de cada entitat. Així, per exemple, l’Espai Jovent utilitzarà una part de les instal·lacions d’un centre cívic que és propietat de la Generalitat de Catalunya, l’Espai Gregal tindrà uns nous espais que s’estan remodelant gràcies al finançament aportat pel Pla de Barris, l’Espai Roure utilitzarà el rebost que ja complementa l’alimentació d’algunes famílies i l’Espai Norai preveu utilitzar la cuina i el menjador del restaurant que hi ha al Museu Marítim. Tot plegat amb la voluntat afegida de millorar la prescripció de recursos alimentaris des dels centres de serveis socials de la ciutat.
L’any 2020, i com a conseqüència de la crisi socioeconòmica derivada de la irrupció de la Covid-19, l’Ajuntament de Barcelona va multiplicar de forma considerable els dispositius de provisió d’aliments en relació a l’any anterior, fins arribar gairebé a les 50.000 persones. A tall d’exemple, el consistori va distribuir més de 28.000 ajudes per valor de 6,46 milions d’euros enfront de les 7.700 ajudes i 1,26 milions d’euros de l’any anterior, mentre que es van lliurar més de 557.000 àpats a través dels menjadors socials a unes 17.500 persones (+16%).
A banda, es van distribuir més de 430.000 àpats a través dels dispositius extraordinaris engegats per la Covid-19 i es van servir 1,2 milions d’àpats a domicili o en companyia. Val a dir que ens aquests moments les ajudes d’emergència d’alimentació tripliquen les que donaven els serveis socials municipals abans de la pandèmia. El Projecte Alimenta, per tant, treballarà igualment per millorar l’eficiència i l’equitat en els procediments de prescripció i els criteris d’entrada i sortida als recursos actuals, així com per garantir la traçabilitat i el seguiment dels casos.
Sense deixar de banda tota aquesta millora en l’atenció, el Projecte Alimenta vol anar més enllà i promoure un nou model d’atenció social a la ciutat que, garantint en tot moment l’accessibilitat a l’alimentació, promogui també accions que desestigmatitzin situacions de pobresa econòmica o habitacionals (com per exemple viure de relloguer en una habitació sense dret a cuina), tant de la mà de les entitats socials com del teixit empresarial i que lluiti contra el malbaratament alimentari i afavoreixi el consum de proximitat. Vol superar el tradicional enfocament assistencialista per un altre que fomenti l’autonomia personal i l’autoorganització en l’adquisició d’aliments (com per exemple la compra col·lectiva) i en l’ús dels Espais Alimenta per cuinar, menjar, cultivar-se o educar-se, relacionar-se i establir vincles socials o orientar-se en l’àmbit laboral.
El Projecte Alimenta actuarà també de forma transversal amb l’objectiu de garantir el dret a una alimentació sostenible a totes les persones. Es tracta d’una alimentació bona per la salut de les persones, pel planeta i per la dinamització econòmica del territori. Una alimentació basada en productes de proximitat, ecològics, frescos i de temporada, que vinculin a les persones consumidores amb aquelles que produeixen aliments sans i sostenibles. Així, inclourà accions rellevants impulsades per la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021.
3Cat ha anunciat els presentadors dels informatius, que s'estrenaran a partir de la tardor, entre els quals hi ha noves…
Un centenar de persones es manifesta aquest dissabte al barri de Gràcia de Barcelona per commemorar el 17-M, dia contra…
L’Ajuntament de Cunit inicia les obres de substitució de les llumeneres dels fanals públics als sectors de Can Moles, Sol…
La primera Fira del Vermut d'Ordino s’ha inaugurat al Vilar de la Cortinada amb una molt bona acollida i amb…
La gran final d’Eurovisió 2025 ja és aquí, i la representant espanyola, Melody, ha estat una de les protagonistes inesperades…
L’Ajuntament de Calafell plantarà 401 arbres en els carrers que està remodelant al barri de Segur Platja. El nou arbrat…
Esta web utiliza cookies.